Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye'de fide üretimi 3,2 milyar adedi geçti -FİDEBİRLİK Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Özer: -''Türkiye'de örtü altı sera üretimine paralel gelişen fide üretimi 3,2 milyar adede ulaşarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor''

ANTALYA (A.A) - Türkiye'de modern olarak 1995 yılında faaliyete başlayan fide üretim tesislerinin 2012 yıl sonu itibarıyla 100'ün üzerinde üretim tesisiyle 3,2 milyar adet fide üretimine ulaştığı bildirildi.
 
     Türkiye'de örtü altı sera üretiminin gelişmesiyle hazır fide üretim tesisleri de gelişme kaydetti. İlk olarak modern tesislerde 1995 yılında fide üretimi başlayan sektörde, 2012 yıl sonu itibarıyla 100'ün üzerinde tesiste 3,2 milyar fide üretimi yapıldı. Böylece hem ülke ekonomisine hem de tarım sektörünün gelişmesine katkı sağlanıyor.

     Fide Üreticileri Birliği (FİDEBİRLİK) 2008 yılında 41 üyeyle kuruldu. Bugün ise üye sayısı 80'in üzerine çıktı.

     FİDEBİRLİK Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de fide üretiminin örtü altı tarımının gelişmesine paralel olarak hızla büyük bir gelişim gösterdiğini söyledi. 1996 yılında Türkiye'de sadece üç adet fide üretim tesisi ve 30 dekar alanda fide üretimi yapıldığını bildiren Özer, 2012 yılına gelindiğinde 100'ün üzerinde fide üretim tesisinde bin 350 dekardan fazla alanda fide üretimi yapıldığını kaydetti.
     Örtü altı sebze üretiminde hazır fide kullanımının yüzde 98, açık alan sebze üretiminde ise yüzde 60 olduğunu anlatan Özer, üretilen fidelerin içinde en büyük payın domates fidesine ait olduğunu belirtti.

     Özer, şöyle konuştu:

     ''Ülkemizde sera üretimi son 20 yıl içinde büyük bir gelişme gösterdi. Buna paralel olarak hazır fide üretiminde de büyük gelişme yaşanıyor. 2012 yıl sonu itibarıyla ülkemizde 100'den fazla tesiste hazır fide üretimi yapılmaktadır. Türkiye'de örtü altı sera üretimine paralel gelişen fide üretimi, 3,2 milyar adede ulaşarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Üretilen bu fidelerin ekonomik değeri ise yaklaşık 800 milyon lira ile bir milyar lira arasında. Yine fide üretim tesislerinde yıl boyunca yaklaşık 5 bin civarında insan istihdamı sağlanmaktadır. Bu da ayrıca bir ekonomik katkıdır.''

    
Türkiye'deki yaş sebze ve meyve üretiminde Antalya'nın payının büyük olduğuna dikkati çeken Özer, aynı şekilde fidelerin yüzde 60'ının Antalya'daki tesislerde üretildiğini kaydetti. Turizmin yanı sıra tarımda söz sahibi olan Antalya'nın fide üretimiyle de öne çıktığını vurgulayan Özer, fide tesislerindeki üretimin dünya standartlarında olduğunu belirtti.
     Özer, son yıllarda Türkiye'de üretilen fidelerden az miktarda da olsa Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere ihraç edildiğini bildirdi.
    
  

Ekleme Tarihi
17.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  fide üretimi
Link: Türkiye'de fide üretimi 3,2 milyar adedi geçti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız