Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Zararlı böceklere karşı böcekle mücadele ediyorlar from gida_tarim on Vimeo.

 

Zararlı böceklere karşı böcekle mücadele ediyorlar

ESKİŞEHİR (CİHAN)- Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Türkmenbaba, Mihalgazi, Sarıcakaya ve Dinar’daki kızılçam ormanlarında görülen çam kese böceği ile mekanik ve biyolojik mücadele başlatıldı. Doğanın dengesini bozmayan bir yöntemle uygulanan mücadelede, ağaçların büyümesini engelleyen böceklere karşı sinekler yumurtalarını bırakarak yaşamlarına devam ediyor.


Eskişehir’in birçok ormanlık bölgesinde bulunan ve büyümeyi engelleyen böcekler, ağaçlar için tehdit oluşturuyor. Özellikle düşük rakımlarda bulunan kızılçam ağaçlarında görülen beyaz kesecikler, orman bölge görevlileri ve köylüler tarafından elle toplatılıyor. Çam kese böceği ile mücadelede, böceğin biyolojisi gereği çok ilginç bir yöntem kullanılıyor. Elle toplanan keseler, etrafı su ile çevrili bir adacığa hapsediliyor. Burada 2-3 hafta içinde keselerin içinde yaşayan tırtıllar dışarı çıkıyor, ancak havuzdan kaçamıyor. Adacıkta bulunan tırtıllara bir sinek türü yumurtalarını bırakıyor. Sinek, çam kese böceğinin ölümüne sebep olurken, kendi neslinin de devamını sağlıyor. Daha sonra uçan sinek diğer ağaçlarda bulunan keselerin içine de yumurtalarını bırakıyor ve oradaki tırtılların da ölümünü sağlıyor. Böylece, böcekleri yok eden sinek kendi içinden çıkmış oluyor.

Türkmenbaba Orman İşletme Şefliği sınırları içindeki Alpagut beldesinde başlatılan uygulama ile binlerce kese toplanarak adacıklara alındı. Çam ağaçlarının sürgünlerine yerleşen ve beyaz kesecikler içinde kışı geçiren böcek (thaumetopoea pityocampa), ağacın ibrelerini yiyerek büyümesini durduruyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, ilaç kullanmak yerine mekanik ve biyolojik mücadeleyi tercih ettiklerini belirtti. Sarıkaya, “Doğadaki dengeyi bozmadan ağaçların daha sağlıklı büyümesine yardımcı oluyoruz. Çam kese böcekleri iklim şartlarına göre bazen çok bazen az oluyor. Bu yıl çok fazla yok ama tedbiri elden bırakmamak için ekiplerimiz ocak ayı boyunca keseleri toplamaya devam edecek.” dedi.

CİHAN

Ekleme Tarihi
18.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Zararlı böceklere karşı böcekle mücadele ediyorlar
Link: Zararlı böceklere karşı böcekle mücadele ediyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız