Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Havuç, Suriyeli mültecilerin de ekmek kapısı 



Türkiye'nin önemli havuç üretim merkezlerinden Hatay'da, havucun toplanmasından paketlenmesine kadar geçen zahmetli süreçte, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen işçilerin yanı sıra ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler de çalışıyor.

İklim şartları ve verimli topraklarıyla buğdaydan mısıra, maydanozdan narenciyeye kadar çok sayıda sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yapıldığı Hatay, ağustos ve ekim ayları arasında ekimi yapılarak sofraları süsleyen havucuyla da adından söz ettiriyor.

Ekiminden toplanıp paketlenmesine birçok aşamadan geçirilen havuç, hemen her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelen işçilerin de ekmek kapısı oluyor. Havuç tarlalarının bu yıl ki misafirleri arasında Suriyeli mülteciler de dikkat çekiyor.

Kimi yaşadığı yerin bombalanması, kimi yakınını kaybetmesi ve yaşanan zulüm sebebiyle yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kalan ve pasaportla giriş yaparak kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde yaşam mücadelesi veren Suriyeliler, diğer işçilerle birlikte ekmek mücadelesi veriyor.

Ülkelerinde farklı işlerle uğraşan veya ev hanımı olan kadınlar, Türkiye'de ilk kez çalıştıkları havuç tarlalarında evlerine ekmek parası götürebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Eşi ve 10 çocuğuyla birlikte 15 gün önce Suriye'nin Halep kentinden Türkiye'ye sığınan Mevlide Hasan Musko da havuç tarlasında çalışan Suriyelilerden biri. Ülkesindeki olaylar nedeniyle 20 yakınının öldüğünü, evlerinin yıkıldığını ifade eden Musko, olaylarda babası ve yeğeninin de birer ayağını kaybettiğini söyledi.

Havuç üreticisi Turan Sedef de, şekerli olması nedeniyle meyve olarak da tüketimi yapılan Kırıkhan'da yetiştirilen havuçtan dekara 3 ile 5 ton arasında verim alınabildiğini söyledi. İlçede yetiştirilen havuç miktarının Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer aldığını ifade eden Sedef, daha önceki yıllarda iç piyasanın yanı sıra Ortadoğu ülkelerine ihracat yaptıkları havucun bu yıl Suriye'deki olaylardan etkilendiğini belirtti.







http://www.tarimtv.gov.tr/

Ekleme Tarihi
19.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Havuç, Suriyeli mültecilerin de ekmek kapısı
Link: Havuç, Suriyeli mültecilerin de ekmek kapısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız