Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Elektronik Ürün Senedi Geliyor, e-ürün 

Son aşamaya gelindi

Elektronik Ürün Senedi Geliyor !


Bakan Yazıcı, "Depolanan tarım ürünlerini temsil edecek elektronik ürün senedi çıkarılmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi" açıklamasında bulundu.


ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığı sistemi kapsamında depolanan tarım ürünlerini temsil edecek elektronik ürün senedi (ELÜS) çıkarılmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Bakan Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, elektronik ürün senetlerini kayden izlemek üzere Merkezi Kayıt Kuruluş AŞ'nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yetkilendirildiğini ve elektronik ürün senedi uygulamasının ilk olarak İzmir'de lisanslı depo faaliyet izni almak üzere olan bir şirketin depolarında depolanacak pamuk ürününe ilişkin olarak başlayacağını belirtti. Elektronik ürün senetlerinin tamamen elektronik ortamda alınıp satılabileceğini ifade eden Yazıcı, bu senetlerin hisse senedi, altın ve döviz gibi bir yatırım aracı olarak kullanılabileceğini ve teminat olarak gösterilerek bankalardan kredi alınabileceğini kaydetti.

Bakan Yazıcı ayrıca, ürün senetlerinin işlem göreceği ve uluslararası alanda faaliyet gösterebilecek nitelikteki bir Ürün İhtisas Borsasının kurulması için çalışmaların yürütüldüğünü ifade ederek, 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununda yapılan değişiklikle Ürün İhtisas Borsasının Bakanlar Kurulu kararıyla kurulması esasının benimsendiğini ve bu borsanın kuruluşunun da en kısa sürede gerçekleştirileceğini belirtti.

Söz konusu borsa kuruluncaya kadar elektronik ürün senetlerinin yeterli alt yapıya sahip olan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen ticaret borsalarında işlem göreceğini kaydeden Yazıcı, elektronik ürün senedi uygulaması ile birlikte tarım sektörünün finansal kaynaklara daha kolay erişmesinin ve tarım sektörü ile finansal piyasaların entegre olmasının sağlanacağını ifade etti.

Ekleme Tarihi
20.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Elektronik Ürün Senedi Geliyor, e-ürün, tarım, meyve, sebze, tarla
Link: Son aşamaya gelindi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız