Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Hava meyve ağaçlarını şaşırttı

TRABZON - Doğu Karadeniz'de hava sıcaklıklarının son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu bazı ağaçlar meyve verdi.


Trabzon ve çevresindeki illerde 5 gündür adeta bahar havası etkisini sürdürüyor. Ocak ayına rağmen hava sıcaklığının 15 ile 20 derece arasında seyrettiği yörede, bazı ağaçlar çiçek açtı, meyve verdi.

Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Esiroğlu beldesinin Bahçekaya Mahallesi'nde yaşayan Fevzi Abanoz, yaptığı açıklamada, bahçesinde bulunan erik ağacının 2013'ün ilk eriğini verdiğini belirterek, "Ben profesyonel avcıyım, bir çok yeri gezdim, bu zamana kadar böyle bir şey görmedim. Bu ağaçların çiçek açma, meyve verme mevsimi ağustos ayıdır. İlk kez bu yıl erik ağacımız tekrar çiçek açarak, ikinci meyvesini verdi. Bunları görünce şaşırdık" dedi.

Ocak ayında olunmasına rağmen ağaçların çiçek açarak meyve verdiğini ifade eden Abanoz, "Çekirdeğine baktığınız zaman normal, ancak tadı yaza oranla biraz daha mayhoş. Bir ay daha dalında kalabilir" diye konuştu.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Köprübaşı köyünde ise hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle karayemiş ağaçları meyve verdi.
Köprübaşı köyünde bahçesi bulunan İsmail İsmailoğlu, karayemiş ağacının genellikle ağustos ayının sonlarına doğru meyve verdiğini belirterek, "Bu kış havanın sıcak geçmesiyle karayemiş ağacı meyve verdi. Meyvelerin yaz ayındaki gibi tadı var" dedi.

"İklim yapısı incelenmeli"

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akbulut, karayemiş bitkisinin her dem yeşil, sürekli üzerinde yaprağı bulunan, uygun sıcaklık ortamında da çiçek açabilen bir meyve türü olduğunu söyledi.
Bölgede kimi yıllar ağaçların kışın meyve vermesi gibi olayların görüldüğüne dikkati çeken Akbulut, "Bu mevsimde oluşan çiçek ve meyveler, birkaç gün sonra yaşanabilecek don olayına maruz kalabilir. Bir sonraki yılda ise üründe olumsuzluklar yaşanır. O ağaçlarımızdan ürün alamayız" dedi.

Akbulut, Rize'nin son dönemlerdeki iklim yapısının incelenmesi gereken önemli bir konu olduğunu ifade ederek, "Diğer meyve türleriyle ilgili belki benzer sıkıntıları ilerleyen yıllarda görme ve inceleme imkanımız olabilir" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Hava meyve ağaçlarını şaşırttı
Link: Hava meyve ağaçlarını şaşırttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız