Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aspir Yetiştiriciliği ve Aspir Yağı Üretimi Paneli

Bilecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alparslan Dankaz, orman içi alanlarda görülen domuz zararlarına karşı aspir bitkisinin dikenli formlarının alternatif bitki olabileceğini bildirdi.


Bilim Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Aspir Yetiştiriciliği ve Aspir Yağı Üretimi" panelinde konuşan Bilecik Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Türkiye'nin tarımda yıllarca kendine yeten ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını bildirdi.

Mevcut potansiyelin güçlendirip değerlendirilmesi halinde ülkenin daha iyi bir noktaya gelebileceğini belirten Öksüz, şöyle devam etti:

"Her şeyden evvel kendi potansiyelimizi açığa kavuşturma zorunluluğumuz var. Çalışmak durumundayız. Tarımda dünyanın sayılı ülkelerinden birisiyiz. Kırsal nüfusu yerinde tutmak için ne gerekiyorsa o yapılmalıdır. Baraj mı gerekiyor- O barajı yapmak lazım. Sulama kanalı mı gerekiyor- Sulama kanalını yapmak lazım. Jeotermaldan istifade etmemiz mi gerekiyor- Jeotermaldan istifade etmemiz lazım."

-"Çiçekleri, gıda ve kumaş boyası olarak kullanılabilir"-

Dankaz da hayvancılık için önemli bir yem ham maddesi olma potansiyeline sahip aspirin, yağı alındıktan sonra kalan yüzde 22-24 ham proteine sahip küspesinin karma yem için kullanabileceğini anlattı.

Aspirin, kuraklığa dayanıklı, 3-4 ayda yetişebilen yıllık bir bitki olduğunu dile getiren Dankaz, şunları kaydetti:

"Aspirin tarımda en önemli avantajı, buğday arpa tarımında toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan alet ve ekipmanların, bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Orman içi alanlarda görülen domuz zararlarına karşı aspir bitkisinin dikenli formları, alternatif bitki olabilir. Aspir, biyodizel yapımında kullanılan en uygun yağlı tohumlardan biridir. Çiçekleri, gıda ve kumaş boyası olarak kullanılabilir. Geçen yıl Gölpazarı ilçemizde, domuzların arazilere ciddi zarar verdiğini gözlemledik. Bu nedenle Bilecik'te de ekilebilecek aspir bitkisini tanıtmak istedik. Bir ürün ilk çıkmaya başladığı yıllarda daha kıymetlidir ve fiyatı daha yüksektir. Ne kadar çok yaygınlaşırsa o zaman fiyatı düşer. Maalesef ülkemizdeki tarım ürünlerindeki istikrar böyle. İlimizde 2012 yılında 3 bin 200 dekar alanda 480 ton aspir üretimi yapıldı."

Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen ise çiftçilerin, bulundukları kentlerdeki odalarla koordineli çalışması halinde tarımda daha ileri gideceklerini kaydetti.

Daha sonra, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Alev Akpınar Borazan, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Dr. Arzu Köse ve Dr. Tevfik Fikret Köse ile Tekirdağ Önder Çiftçi Projesi Derneği'nden Ziraat Mühendisi Ali Hakan Doğanuz, aspir yetiştiriciliği ve aspir yağı üretimi hakkında birer sunum yaptı. Panelistlere, Osmanlı arması bulunan birer tabak hediye edildi.

Ekleme Tarihi
25.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Aspir Yetiştiriciliği ve Aspir Yağı Üretimi Paneli
Link: Aspir Yetiştiriciliği ve Aspir Yağı Üretimi Paneli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız