Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş 

Kırıkkale’de yalancı tavuk vebası yaşanıyor, 2 işletme karantina altında

KIRIKKALE (CİHAN)- Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, Bahşılı ilçesinde ‘Yalancı Tavuk Vebası’ görülmesi üzerine 2 işletmenin karantina altına alındığını söyledi.

Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Bahşılı ilçesinde yaşayan Ekrem Taş ile Mustafa Yaman'ın, kendilerine ait kanatlıların telef olması ardından ilçe müdürlüklerine başvurduğu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından alınan numunelerin, Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiği ve yapılan araştırmada, telef olan hayvanlarda ‘Yalancı Tavuk Vebası’ hastalığına rastlandığını söyledi.

İNSANA BULAŞABİLİYOR, TEMİZLİĞE DİKKAT

İl Müdürlüğü personellerinden Veteriner Hekim Süleyman Özbek'in idare ve gözetiminde, İlçe Müdürlüğü teknik ekipleriyle beraber hastalık çıkan işletmelerde gerekli tedbirlerin alındığını ifade eden Kırbaş, şöyle dedi: "Hastalık çıkan işletmelerin giriş ve çıkışına uyarı tabelası asılarak, hastalığın görüldüğü kümeslerde dezenfeksiyon çalışmaları yapıldı. Bahşılı ilçemizde Hayvan Sağlık Zabıta Komisyonu kurularak, mevcut kanatlı hayvanların salınması, hayvanlardan elde edilen ürünlerin alım satım işlemlerinin durdurulması, hayvanlara ait gübre atıklarının ilçe dışına çıkarılması yasaklandı. İlçede kümeslerden hayvan çıkışı resmi veteriner hekimin izni ve gözetiminde yapılacak olup; alınan idari ve fenni tedbirler, hastalığın tekrar görülmemesi halinde 21 gün boyunca devam edecektir. Yalancı tavuk vebası hastalığının evcil kanatlıların ve diğer kuşların akut seyirli, çok bulaşıcı, öldürücü, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalıktır. Hastalığın spesifik bir tedavisi bulunmamakla beraber, insana bulaşabilen karakterli ve ihbarı mecburi hastalıklar arasında bulunmaktadır. Hastalık kaynağının, yabani hayatta serbest halde yaşayan kanatlılar olduğu düşünülmektedir. Hastalığın, kuş gribi ile karıştırılmaması gerektiği, ilgili teknik ekipler tarafından çiftçilere duyurulmaktadır."

Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, idari ve fenni tedbirlerin uygulandığı bölgelerde yaşayan vatandaşların, tavuk ve tavuk ürünlerinin işlenmesi ve pişirilmesi sırasında hijyen kuralları yönünden daha dikkatli olmaları ve bu tür gıdaları iyice pişirerek tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

CİHAN

Ekleme Tarihi
29.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: yalancı tavuk vebası
Link: Kırıkkale’de yalancı tavuk vebası yaşanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız