Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yıllarca yaban otu diye söktük, altın çıktı

ORDU - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam, 'Karadeniz bölgesinde üreticiler tarafından yaban otu sanılarak yıllarca sökülen altın çileğin arıtık üretildiğini söyledi.


İslam bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kuru yemişçiyi ziyareti sırasında kilosunu 50 liradan satın alarak gündeme getirdiği altın çileğin Karadeniz Bölgesi'nde de yıllarca yetiştiğini ancak bölge halkı tarafından yaban otu diye söküldüğünü belirtti.

Ancak altın çileğin tanınmasıyla birlikte yetiştirilmeye başlandığını söyleyen İslam, "Artık altın çilek bölgemizde yetişebilen ve tüketilebilen bir sebze türüdür" diye konuştu.
Altın çileğin Karadeniz iklimini çok sevdiğini ve özellikle düşük rakımlı yerlerde rahatlıkla yetiştiğini ifade eden İslam, şunları kaydetti:

"Altın çilek bir kaç yıl önce gündeme gelmiş ve Türkiye o yıllarda bu ürünü tanımıştı. Ancak bölgemizdeki üreticiler tarafından yaban otu sanılarak yıllarca sökülen altın çilek artık üretilmeye başlandı. Üreticiler bahçelerinde yetişen bu ürünü artık sökmüyor. Aksine tüketmeyi tercih ediyor. Bir çok üretici ise bu ürününün tohumlarından faydalanarak daha fazla değerlendirmek üzere yetiştirmeye çalışıyor. Altın çileğin bölgemizdeki üreticilere gelir amaçlı bir katkısı yok. Ancak her geçen gün bu ürününün bölgemizde yaygınlaştığı da bir gerçek. Vatandaşlarımız şu anda bu ürünü insanlara sağladığı faydalarından dolayı tüketiyor ve yetiştirmeye çalışıyor. İnanıyoruz ki bu ürün daha fazla yetiştirilmesi durumunda aynen kivi de olduğu gibi üreticilere ek gelir sağlayacaktır."

İslam, altın çileğin sindirim sistemine olan faydalarıyla ve zayıflatıcı özellikleriyle bilindiğini söyledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yıllarca yaban otu diye söktük, altın çıktı
Link: Yıllarca yaban otu diye söktük, altın çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız