Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye 

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu: -''Tarımsal kredi kullandırma bakımından Ziraat Bankası'nın ardından en büyük kuruluşuz'' -''Gübreyi ucuza vermek için Türkiye'de zarar ediyoruz. Son yıllarda Türkiye'deki gübre fiyatlarındaki artış, dünya piyasalarının altında. Bu bizim fiyatları baskı altına almamızdan kaynaklanıyor. Son 2 yılda fiyatları düşürerek, çiftçiye yaklaşık 100 milyon liraya yakın destek verdik'' -''Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve GÜBRETAŞ aracılığıyla 2012 yılı sonu itibariyle 1 milyon 550 bin ton gübre çiftçiye ulaştırıldı, bu Türkiye'deki gübre tüketiminin 3'te 1'idir''

ANKARA (A.A) - Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kutlu, tarımsal kredi kullandırma bakımından Ziraat Bankası'nın ardından en büyük kuruluş olduklarını söyledi.
 
     GÜBRETAŞ tarafından düzenlenen İç Anadolu'daki eğitim toplantılarının finalinde konuşan Kutlu, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 150 yıllık bir geçmişi bulunduğunu ve 1 milyon 100 bin çiftçi ortağı olan Türkiye'nin en büyük çiftçi ailesi olduğunu söyledi.
 
     Kutlu, kooperatifin Türk çiftçisinin her türlü tarımsal girdi ihtiyacını karşıladığını belirterek, bunu kredili bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi. Çiftçinin ürettiği ürünlerin değerlendirilmesinde önemli rol oynadıklarına da dikkati çeken Kutlu, kooperatifin bu yönüyle piyasada bir denge unsuru olduğunu ifade etti.

     Kutlu, GÜBRETAŞ olarak Türkiye'deki faaliyetlerinden dolayı zarar ettiklerini belirterek, ''Gübreyi ucuza vermek için Türkiye'de zarar ediyoruz. Son yıllarda Türkiye'deki gübre fiyatlarındaki artış, dünya piyasalarının altında. Bu bizim fiyatları baskı altına almamızdan kaynaklanıyor. Son 2 yılda fiyatları düşürerek, çiftçiye yaklaşık 100 milyon liraya yakın destek sağladık'' diye konuştu.

    
     -Ziraat Bankası'nın ardından ikinci sıradayız-
    
     Kutlu, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin kredi alanında da piyasada önemli bir görevi üstlendiğini kaydederek, ''Tarımsal Kredi kullandırma bakımından Ziraat Bankası'nın ardından en büyük kuruluşuz'' dedi.

     Ziraat mühendisi istihdamı sayısı bakımından da önemli bir yerde bulunduklarını dile getiren Kutlu, bin 600'ün üzerinde ziraat mühendisiyle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ardından en fazla ziraat mühendisi istihdam eden kuruluş olduklarını bildirdi.

     Kutlu, Türk çiftçisi ve tarımına hizmet etmenin çok önemli bir görev olduğunu vurgulayarak, ''Çiftçiye hizmet etmek sevaptır ve ibadet gibidir'' dedi. Çiftçinin yanında, tarlada, bahçede ve ahırda olmak zorunluluğuna dikkati çeken Kutlu, GÜBRETAŞ'ın çalışmaları hakkında da bilgi verdi ve GÜBRETAŞ'ın kendileri adına en güzel yatırımlardan biri olduğunu ifade etti.

     Kutlu, çiftçiye, toprağa en az zarar verecek gübreyi temin etmek zorunda olduklarını da işaret ederek, ''GÜBRETAŞ'ı almakla büyük bir aşama kaydettik, uluslararası yatırımlar yaptık. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve GÜBRETAŞ aracılığıyla 2012 yılı sonu itibariyle 1 milyon 550 bin ton gübre çiftçiye ulaştırıldı, bu Türkiye'deki gübre tüketiminin 3'te 1'idir'' ifadelerini kullandı.

    
     -Ankara, tarımsal arazi bakımından Türkiye'de 2'nci sırada-
    
     Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel de Ankara deyince herkesin aklına meclisin ve siyasetin geldiğini, ancak ilde tarımın da çok ciddi bir yapı olduğunu, taşrada çok dinamik bir tarım topluluğunun bulunduğunu söyledi.
 
     Ankara'nın köylerinde ve beldelerinde son alımlarla birlikte 313 mühendis ve veteriner hekim bulunduğunu kaydeden Temel, ''Yaklaşık 1 milyon 233 bin hektar tarım arazimiz var ve bu arazi yapısı ve ürün çeşitliliği ile Türkiye'de tarımsal arazi varlığı bakımından Konya'dan sonra ikinci sıradayız'' diye konuştu.
 
     Temel, hayvancılığın yanında Ankara'da çok ciddi oranda bitkisel üretimle ilgili çalışmaların bulunduğuna da dikkati çekerek, Türkiye'nin kuru soğan üretiminin yüzde 20'sinin, havuç üretiminin yüzde 14'ünün, vişne üretiminin yüzde 15'inin, arpa üretiminin yüzde 12,5'inin, buğday üretiminin yüzde 8'inin Ankara tarafından karşılandığını bildirdi.

     Hükümetin uygulamaya başladığı ''1000 Köye 1000 Tarımcı'' projesiyle köylerde ciddi anlamda personel istihdamının sağlandığını kaydeden Temel, Türkiye genelinde son alımlarla birlikte 10 bin mühendis ve veteriner hekime ulaşıldığını dile getirdi.

     Temel, Ankara'daki 1 milyon 233 bin hektarlık tarım arazisinin sadece 208 bin hektarında toprak analizinin yapıldığını da vurgulayarak, ''Ankara'da 1 milyon hektarlık alanın toprak analizi yapılmamış. Bu çok ciddi bir rakam. Taşrada bulunan arkadaşlar özellikle toprak analiz konusunda hassas olsunlar. 50 dekarın altında mecburiyet yok, para vermiyorlar, toprak analizi yaptırmayalım anlayışını kırmamız lazım. Ankara'da zaten arazilerin yüzde 97'sine yakını 50 dönümün altında araziler'' değerlendirmesinde bulundu.

Ekleme Tarihi
30.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Türkiye, gübre, dünya, piyasa,
Link: Türkiye'deki gübre fiyatlarındaki artış, dünya piyasalarının altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız