Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Anamur Muzuna Rakip Geliyor

İklim özellikleri ve verimli toprakları nedeniyle sayısız ürün çeşidinin yetiştirildiği Hatay, her geçen gün artırdığı muz üretim alanlarıyla Anamur'a rakip olma yolunda ilerliyor.



Maydanoz, Trabzon hurması, can eriği, pazı gibi ürünlerin yetiştiriciliğinde Türkiye sıralamalarının zirvelerinde kendisine yer edinen Hatay, yeni sebze ve meyvelerin ekiminde de iddialı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin son yıllarda ekim alanı yaygınlaşan muz yetiştiriciliğiyle meyve tabağında daha fazla yer edinmeye başladığını söyledi.

Hatay'da bu yıl toplam 336 dekarda muz yetiştiriciliği yapıldığını, bundan yıllık bin 380 ton rekolte elde edildiğini anlatan Tüfekçi, "Özellikle Amik Ovası gibi çok geniş ve verimli topraklara sahip Hatay, tarımsal potansiyeli yüksek olan bir ilimiz. Muz üretiminde yaptığımız çalışmalarla son zamanlarda önemli gelişme kaydettik. Son birkaç yıldır muz üretim alanlarımızı 336 dekara kadar çıkarttık. Hatay'da, Tarım ve Kırsal Kalkınma Planı çerçevesinde 5 yıllık bir planımız var. Hedefimiz bu bölgede alternatif bir üretim modeli olan örtü altı muz üreticiliğini geliştirmek ve arttırmak" dedi.

Tüfekçi, kentin uygun iklim şartları ve sahip olduğu arazi genişliği sayesinde muz yetiştiriciliğinde Anamur'un önüne geçebilecek durumda olduğunu bildirerek, muz üreticiliğinin bölgede çok karlı bir sektör olduğunu vurguladı.

Muz yetiştiriciliğine kentin rağbet gösterdiğini dile getiren Tüfekçi, şöyle devam etti:

"Şu anda mevcut muz seramız 46. Geçen yıl elde edilen bin 380 ton rekolte bizi oldukça sevindirdi. Üretimin kent ekonomisine katkısı ise 4 milyon 116 bin lira. Bölgemizde hem iklim koşullarının hem de toprak yapısının son derece müsait olmasından dolayı dekar başına 7 tona kadar muz alabiliyoruz. Hatay, şu an muz üretiminde Türkiye sıralamasında Mersin ve Antalya'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Fakat biz muz yetiştiriciliği konusunda oldukça iddialı bir iliz. Sera alanlarımızın artışının devam etmesi halinde ilimiz iklim şartları ve sahip olduğu arazi genişliği sayesinde Anamur bölgesindeki yetiştiriciliğin önüne geçebilecek durumda."

Üretimin İskenderun ve Hassa ilçelerinde yoğunluk kazandığını belirten Tüfekçi, muz üretiminin genellikle sahil bölgelerinde yapıldığını, denize kıyısı olmayan Hassa ilçesinde ezber bozduklarını ve 16 dekarlık alanda çok güzel verim elde ettiklerini bildirdi.

Tüfekçi, kilosu 1.5-2 TL arasında satılan muzun fiyatından üreticilerin de tüketicilerin de memnun olduğunu kaydetti.

Muz seraları oluşturulurken İl Özel İdaresi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından fide temini sağlandığını ifade eden Tüfekçi, amaçlarının üreticileri bu işe teşvik etmek olduğunu sözlerine ekledi.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - Hatay







http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
01.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Anamur Muzu
Link: Anamur Muzuna Rakip Geliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız