Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Süt Ürünlerini Yeterince Tüketmiyoruz
 
 
Yapılan araştırmalar ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketiminin gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığını gösteriyor.


Süt, birçok canlıda olduğu gibi, insanların da doğumdan itibaren aldıkları ilk besindir. Protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin ögesinin önemli kaynağıdır. Bu bakımdan, başta çocuklar, gençler ve yetişkin kadınlar olmak üzere tüm yaş gruplarının tüketmesi gereken mucizevî bir gıdadır. 

Ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketimi maalesef gelişmiş ülkelerin gerisindedir. Aradaki tüketim farkı, özellikle içme sütünde belirgin bir şekilde görülmektedir. Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan birçok Avrupa Birliği ülkesinde ve Avustralya'da 100 kg'ı aşan, ABD ve Kanada'da ise 100 kg'a yaklaşan yıllık kişi başına içme sütü tüketiminin Türkiye'de henüz 25-26 kg civarlarında olduğunu söyledi.

Dünyada sağlık otoriteleri, yeterli ve dengeli beslenme düzeyinin yükseltilerek insan sağlığının korunmasında özel ve önemli bir yeri olduğundan, içme sütü, ve peynir, yoğurt, ayran, tereyağı, dondurma gibi süt ürünleri tüketiminin arttırılması gerektiğine önemle dikkat çekmektedir.

Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan Türkiye'nin süt ve süt ürünleri üretimi bakımından dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını söyledi.

Bu bağlamda; 

Ülkemizde süt tüketiminin artırılması amacıyla ülke genelinde büyük boyutta kampanyalar yapılarak her yaş grubundan tüketiciye ulaşılabilirlik sağlanmalı.

Ambalajlı süt ve süt ürünlerinin, aynı zamanda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan "Kalite" ve "Gıda Güvenliği" denetimine tabi ürünler olduğu konusunda toplumun bilinçlendirilmesi sağlanmalı. Sağlıklı ve güvenli süt tüketimini teşvik edici tanıtımlar yapılmalı, reklam araçları kullanılmalı.

Toplu tüketim yerlerinde kolalı gazlı içecekler yerine süt ürünleri bulundurulmalı ve tüketimi özendirilmeli. 

Türkiye'de süt içme alışkanlığının artırılması için çocukluk çağından başlayarak yaşam boyunca süt içme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik Okul Sütü Projesi gibi destekleyici projelere devam edilmesi sağlanmalı,

Süt ürünleri ihracatı için destekleme yapılması

Süt tozu ithalatının kontrol altına alınması, hususlarında etkin çalışmalar yapılması sağlanmalı.









http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
02.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Süt Ürünlerini Yeterince Tüketmiyoruz
Link: Süt Ürünlerini Yeterince Tüketmiyoruz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız