Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
organik tarim 

Kütahya'da "Organik Tarım" Uygulamaları

 
 
Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Yorulmaz, ilde elverişli arazilerin kirlenmemiş olmasının, organik tarıma ilginin artmasını sağladığını bildirdi.


Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Yorulmaz, ilde elverişli arazilerin kirlenmemiş olmasının, organik tarıma ilginin artmasını sağladığını bildirdi.

Yorulmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Kütahya'da organik tarımın gittikçe geliştiğini belirtti.

İlde "Organik Tarım" projesinin, 2008 yılında il merkezi ile Tavşanlı ve Domaniç ilçelerinde çiftçilerden gelen talepler doğrultusunda İl Özel İdaresi'nin finansman desteğiyle ceviz fidanları dağıtılarak başladığını hatırlatan Yorulmaz, dikilen ceviz fidanların yüksek oranda tutması üzerine "Organik Ceviz Yetiştiriciliği" projesi hazırlandığını ve 2009'da teklif edilerek 2010'da sertifika alınıp uygulamaya konulduğunu ifade etti.

Halil Yorulmaz, Tavşanlı'da 1960'ta faaliyete başlayan Elektrik Üretim AŞ

(EÜAŞ) Tunçbilek Termik Santrali ile Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesi'nin kömür ocaklarının, Tavşanlı ile çevresindeki ilçelerin ekonomilerini etkilediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Tarıma dayalı olan geçim kaynağının, maden ve yan sanayi sektörlerde istihdam olanakları oluşmasıyla bu bölgede daha önce öküz, at ile çekilen pulluklarla işlenen araziler boş bırakıldı. Geliştirilen proje sayesinde 1970'li yıllardan itibaren işlenmeyen tapulu sahalara fidan dikilmesi ve ceviz yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasıyla uygulama sahaları, organik tarım bakımından avantajlı olan orman içinde ve dört tarafı ormanlarla kaplı arazilerde yürütülmekte olup, geçen yıl organik tarım yapan çiftçilere toplam 12 bin 198 lira destekleme ödemesi yapılmasına vesile oldu. İlimizde 135 organik tarım yapan çiftçimiz, 2 bin 600 dekar sertifikalı ceviz ve badem bahçemiz bulunmakta olup, gelecek yıl bu miktarın en az 5 bin dekar olması hedefleniyor. Elverişli arazilerin kirlenmemiş olması, organik tarıma ilginin artmasını sağlıyor. Organik tarım, Kütahya çiftçisi için ilerde iyi bir gelir kapısı olacaktır."

Organik tarımla ilgili eğitim ve yayım çalışmaları ile proje faaliyetlerinin yoğun olarak sürdüğü bilgisini veren Yorulmaz, son 5 yılda il genelinde dikilen sertifikalı ceviz fidanı sayısının 45 bin civarında olduğunu ve bu yıl 25 bin ceviz fidanı daha dikilmesinin planlandığını duyurdu.

Yayıncı: Sedat Gök - Kütahya










http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
04.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Organik Tarım,organik tarım
Link: Kütahya'da 'Organik Tarım' Uygulamaları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız