Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Gıda ve sigara enflasyonu uçurdu

Sebze ve meyvelerdeki fiyat artışı ile sigara zamları ocakta enflasyonu yüzde 1,65 arttırdı.

Enflasyon ocakta yüzde 1,65 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 7,31'e yükseldi. Gıdada yüzde 4 fiyat artışı enflasyonu 0.96 puan arttırırken sigara zamlarıyla yüzde 14,26 artan içki ve tütün grubu enflasyonu 0.72 puan yükseltti. Giyimdeki indirimlerle fiyatlar yüzde 6,95 düşünce enflasyonu 0.48 puan geriletmeyi başardı.

Reuters 'e konuHSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu, beklentilerin belirgin üzerinde gelen TÜFE'de tahminlerin üzerinde artan gıda fiyatlarının etkili olduğunu ve gıda grubu fiyatlarının TÜFE'ye 1 puan katkı sağladığını söyledi.
 
Çakıroğlu, "Gıda fiyatlarında yaşanan negatif sürpriz Ocak ayı TÜFE'deki yükselişin arkasındaki temel faktör. Bu taraftaki yükselişlerin devam edip etmeyeceği önümüzdeki dönemde enflasyonun seyri açısından önemli olacak, enflasyon tarafındaki risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
 
"Beklentilerin üzerinde gelen TÜFE'nin gıda kaynaklı olmasına da bağlı olarak TCMB'nin herhangi bir politika tepkisi vermeyeceği kanaatindeyiz. Bununla birlikte, TL'deki gelişmeler ile kredi hacmindeki artışların önemli olacak. TL'nin mevcut seviyelerini koruması durumunda 19 Şubat'ta yapılacak olan PPK toplantısında yüzde 4.75 seviyesinde bulunan gecelik borçlanma faizinde bir indirimi olası görüyoruz."
 
TÜİK verilerine göre aylık en yüksek artış yüzde 14.26 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2013 yılı Ocak ayında tüketici fiyatları endeksinde yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 4, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.71, ev eşyasında yüzde 1.08, lokanta ve otellerde yüzde 0.95, konutta yüzde 0.70, sağlıkta yüzde 0.50, ulaştırmada yüzde 0.50, eğlence ve kültürde yüzde 0.24, eğitimde yüzde 0.10 artış, haberleşmede yüzde 0.02, giyim ve ayakkabıda yüzde 6.95 düşüş gerçekleşti.
 
Verilere göre TÜFE yıllık yüzde 7.31, ÜFE yüzde 1.88 arttı. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Ocak ayında yıllık olarak yüzde 6.29, "I" yüzde 5.72 arttı.

Enflasyonun beklentilerin üzerinde açıklanmasının ardından gösterge tahvilin bileşik faizi 3 baz puanlık artışla yüzde 5.84'e yükseldi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Gıda ve sigara enflasyonu uçurdu
Link: Gıda ve sigara enflasyonu uçurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız