Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Adaçayına Koruma 

Adaçayına Koruma
 
 
Muğla'nın Datça İlçesi'nde Orman İşletme Şefliği, bir grup doğaseverin desteğiyle dağlardaki adaçaylarının kontrolsüz toplanmasını önlemek amacıyla örnek bir uygulama başlattı.


Muğla'nın Datça İlçesi'nde Orman İşletme Şefliği, bir grup doğaseverin desteğiyle dağlardaki adaçaylarının kontrolsüz toplanmasını önlemek amacıyla örnek bir uygulama başlattı. Datça Çevre ve Turizm Derneği ile Datça Yerel Tarih Derneği üyeleri tarafından tüplere dikilen adaçayı çelikleri gelecek yıl dikim ayında toprakla buluşturulacak.

Datça Orman İşletme Şefi Ertan Kılcı, doğaseverlerden gelen talep doğrultusunda bu projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Kılcı, "Dağlardaki adaçaylarının bilinçsiz bir şekilde toplanmasını önlemek için yola çıktık. Adaçayı, bölge insanı için bir gereksinim. Bir şekilde toplanması ve tüketilmesi gerekiyor. Bunun en kestirme yolu ise ne yazık ki dağlardan toplamak oluyor. Toplarken kökü kopartılan ya da zarar verilen adaçayı giderek tükeniyor. Oysa çok daha kolay bir şekilde adaçayı elde edilebilir. Bunun nasıl olacağını göstermek için, bu projeyi başlattık" dedi.

Dağlardaki bitkilerden fide elde ederek belli alanlarda adaçayı yetiştiriciliği yapılabileceğini ifade eden Kılcı, küçük dallardan çelikleme yöntemi ile fideler üreteceklerini anlattı. İlk aşamada 500 adaçayı çeliğini tüplere yerleştirdiklerini kaydeden Kılcı, fideleri gelecek yıl toprakla buluşturacaklarını söyledi.

ANTİK ÇAĞ'DA DOĞAL BÖCEK İLACI

Adaçayının, antik çağlarda doğal böcek ilacı olarak kullanıldığına değinen Kılcı, "O yıllarda adaçayları toplanıp biçildikten sonra tarlalara atılırdı. Adaçayları içeriğindeki maddeler nedeniyle zararlı böcekleri tarlalardan uzak tutardı. Özellikle badem ve zeytin yetiştiriciliği yapan üreticilerin ağaç diplerinde adaçayı ekerek, ağaçlarını zararlı böceklerden koruyabilirler. Bu sayede hiçbir tarım ilacı kullanmadan doğal ürün elde edebilirler. Adaçayı yılda üç kez ürün veriyor. Bu sayede kendilerine ayrıca önemli bir gelir sağlayabilirler" diye konuştu.

DATÇA ADAÇAYINDA DAHA ÇOK YAĞ VAR

Datça dağlarındaki adaçaylarının içeriğinde, piyasada satılanlara oranla, çok daha yoğun uçucu yağlar bulunduğunu sözlerine ekleyen Kılcı, "Böylesine değerli bir bitkinin yok olmasının önüne geçmek zorundayız. Bugün adaçayı için herhangi bir sorun yok. Ancak bilinçsiz toplama sürürse, diğer pek çok bitki türü gibi adaçayı da gelecek nesillere aktarılmadan yok olur" dedi. - Muğla / Datça









http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
05.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Adaçayına Koruma
Link: Adaçayına Koruma




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız