Gıda güvenliği ve yatırım olanakları ortaklık forumu Dubai’de
Türkiye’nin önde gelen gıda ve tarım şirketleriyle Körfez ülkelerinin yatırım fonlarını bir çatı altında buluşturmayı amaçlayan, 24 Şubat 2013 tarihinde Dubai’de düzenlenecek bir günlük toplantının açılışını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker yapacak.
Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi’nin, yıllık “BAE – TÜRKİYE Gıda Güvenliği ve Yatırım Olanakları Ortaklık Forumu”, 24 Şubat 2013 tarihinde Dubai’de Palace Hotel Downtown’da düzenlenecek.
Türkiye’nin önde gelen gıda ve tarım şirketleriyle Körfez ülkelerinin yatırım fonlarını bir çatı altında buluşturmayı amaçlayan bir günlük toplantının açılışını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker yapacak.
Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi Başkanı Hakan Bahçeci, Türkiye'nin dinamik ve sürdürülebilir gıda potansiyeliyle Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) gıda güvenliği vizyonu açısından mükemmel bir cazibe merkezi oluşturduğunu belirtti. Hakan Bahçeci düzenleyecekleri toplantıyla, Körfez fonlarının Türk gıda markalarına yatırım yapmak suretiyle hem Türkiye’nin artan geliriyle büyüyen cazip iç pazarından faydalanmaları, hem de bu markalarla dünyaya açılarak kendi gıda güvenliklerini de teminat altına alabilecekleri mesajını vermeyi amaçladıklarını bildirdi.
DÜNYA NÜFUSUNUN BESLENME İHTİYACI VE GIDA GÜVENLİĞİ
Gıda ve tarım sektörü küresel ekonominin önemli bir bileşeni… Birçok ülkede nüfus yüzde 2.5 oranında artarken, gıda üretimi yüzde 1.5 oranından az artış gösteriyor. Bu da ülkelerin nüfusları için yeterli gıda üretememesi riskinin doğması anlamına geliyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Organizasyonu’nun ( FAO ) raporlarına göre, 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunu beslemek için yüzde 70 oranında daha fazla gıda üretimine ihtiyaç olacak. Önümüzdeki yarım yüzyıl boyunca tarihin başlangıcından bu yana tüketilen gıdadan daha fazlasına ihtiyaç duyulacak. İklim değişiklikleri hava koşullarının etkilenmesine, kuraklık, sel, deprem gibi birçok önlenemez olayların olmasına neden olurken, FAO’nun 2010 yılında yaptığı hesaplamaya göre, işleme, depolama, paketleme ve ulaşım işlemleri sonucunda yüzde 15’den, yüzde 50’ye varan hasat kayıpları görülüyor. Gıda güvenliği için önemli bir risk oluşturan bu kayıpların asgari düzeye çekilebilmesi ve aynı zamanda tüketiciye en az kayıpla sunulabilmesi için ciddi alt yapısal yatırımlar gerekiyor.
Gıda tüketiminin yüzde 90’ının ithalata dayalı olduğu Birleşik Arap Emirlikleri için Gıda Güvenliği stratejik bir önem taşırken, son yıllarda Körfez Ülkeleri tüm dünyada ağırlıklı olarak tarım ve gıda sektörlerine yatırım yaparak sürdürülebilir gıda güvenliğini güvence altına almak istiyorlar.
GIDADA CAZİBE MERKEZİ TÜRKİYE
Türkiye’de son 8 yılda uygulanan tarım reformları, tarım üretimini 25 milyar USD’den, 62 milyar USD’ye çıkartarak Avrupa’da 1. ve dünyada 7. sıraya yükseltti. Türkiye, 2023 yılında üretimi 150 milyar USD’ye ve ihracatı 40 milyar USD’ye çıkartmayı hedefliyor. Elverişli coğrafi koşulları ve iklimi ile Türkiye, tarım ve gıda sanayi alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul edilirken, bereketli toprakları ve denizi, bakliyat, yağlı tohumlar, meyve ve sebzeler, kesme çiçek, kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri ve balıkçılık gibi geniş bir ürün yelpazesi sunuyor.
DUBAİ VE KUZEY ARAP EMİRLİKLERİ TÜRK İŞ KONSEYİ HAKKINDA
Dubai ve Kuzey Arap Emirlikleri Türk İş Konseyi, Dubai Ticaret ve Sanayi Odası (DCCI) himayesinde 2005 yılında kurulan kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Konseyin amacı bölgede Türk firmaları ve iş adamlarına yardımcı olmak, yerel firmalar ve kamu kuruluşlarıyla ilişkilerini geliştirmektir. http://www.thelira.com/ |