Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yapay tohumlama ile Muğla arısı yetiştirilecek

Muğla'da yapay tohumlama tekniği kullanılarak hastalıklara karşı dirençli arı kolonileri yetiştirme projesi yürütülüyor.



MUĞLA - Muğla'da yapay tohumlama tekniği kullanılarak hastalıklara karşı dirençli arı kolonileri yetiştirme projesi yürütülüyor.

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği, Namık Kemal Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Muğla Gıda Tarım ve Hayvanlık İl Müdürlüğü ile "Muğla Bal Arısının Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığına Karşı Direnç Geliştirmesi" projesi yürüttüklerini söyledi.

Oskay, bal arılarının dünyada ve Türkiye'de büyük önem taşıdığını belirterek, "Çünkü bal arıları bitkilerin tozlaşmasını sağlayarak bitkisel üretimin artmasına sebep oluyor. Bal arılarından elde edilen ürünler ise insan beslenmesinde önemli rol oynuyor. Proje ile bal arılarını hastalıklara karşı dirençli hale getirmeye çalışıyoruz" dedi.

Amerikan yavru çürüklüğü hastalığının arılar için çok ölümcül bir hastalık olduğuna dikkati çeken Oskay, "Proje kapsamında yapay tohumlama tekniği kullanılarak hastalıklara karşı dirençli arı yetiştirip, arıların Muğla arısı olduğunu göstermek amacıyla genetik tanımlamalarını yapıyoruz. Islah projesi ile arıları dirençli hale getiriyoruz ve sağlıklı kolonilerin elde edilmesini sağlıyoruz. Proje şu an başarılı şekilde devam ediyor" diye konuştu.

Türkiye'de ilk defa böyle bir proje yapıldığını vurgulayan Oskay, 2015 yılında tamamlanacak projenin diğer illere de model olacağını kaydetti.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kence ise Türkiye'nin arı çeşitliliği bakımından çok zengin olduğunu vurguladı. Arı alt türlerinin yaklaşık yüzde 20'sinin Türkiye'de bulunduğuna dikkati çeken Kence, şunları söyledi:
"Bu arı alt türlerinin içinde Muğla arısı da var. Muğla arısının genetik tanımlamasını yapıyoruz. Böylece sahteliklerin önüne geçmiş olacağız. Muğla arılarının saf kalmış olanları topluyor ve kendi içerisinde ıslah ediyoruz. Arıları kendi yöresinde ıslah etmek önemli. Bu nedenle arıların kendi bölgelerinde genetik tanımlamalarını yapıyoruz."

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ise proje kapsamında Muğla'da 20 bölgeden 240 arı kolonisi toplandığını ifade etti. Projeye Gıda Tarım ve Hayvanlık Bakanlığı tarafından 103 bin lira destek verildiğini belirten Şahin, "Ancak 103 bin lira sadece kovan parası. Arıları biz oluşturduk ve 100 bin lira da birliğimizden verdik. Projenin bütçesi 700 bin lira. Bu nedenle Muğla'daki kurumlardan da projeye destek vermelerini istiyoruz" dedi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yapay tohumlama ile Muğla arısı yetiştirilecek
Link: Yapay tohumlama ile Muğla arısı yetiştirilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız