Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fındık kahvesi 

AGANİGİ KAHVESİ !
 
 
 
TÜBİTAK Türk kahvesi gibi pişirilen ve içeriğinde tamamen fındık olan ‘kahve’ üretti. Fındık kahvesinin yüksek proteinli ve kafeinsiz olduğu belirtiliyor


TÜBİTAK, stok fazlası fındığın değerlendirilmesi amacıyla fındıktan kahve üretti. Ürün geliştirme çalışmaları devam eden yüksek proteinli ve kafeinsiz kahveyi çocuklar da içebilecek.
Üretim fazlalığı nedeniyle yıllardır stok sorunu yaşanan fındıkta bir dönem iç tüketimi artırmak için cinsel sağlık üzerindeki rolünü öne çıkaran “aganigi - naganigi” temalı reklamlar da gündeme gelmişti. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) Gıda Enstitüsü’nün geliştirdiği fındık kahvesi ile stok fazlası ürünlerin değerlendirilmesi amaçlanıyor. Fındık kahvesi fikrini ortaya atan TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, yerli ürünlerin değerlendirilmesi ve katma değeri yüksek ürün oluşturulması amacıyla fındık kahvesi geliştirildiğini söyledi. Dinçer, “Dünyanın çeşitli ülkelerinde değişik ürünlerin kahvesi yapılıyor. Yüzde 75’lik oranla dünyanın en büyük üreticisi olmamıza rağmen fındık ürünlerinde çok fazla bir seçeneğimiz yok. Yurtdışında bile daha fazla çeşit var. Kahve kültürümüzü genişletme ve yerli ürünlerimize sahip çıkma adına lezzetli ve besleyici özelliği olan, yüksek protein oranına sahip fındık kahvesi ürettik. Bu yeni lezzetin büyük beğeni toplayacağına inanıyorum” dedi.


50 bin ton fındık bekliyor

TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü’nden proje yöneticisi Dr. Ferda Seyhan ise geliştirilen ürünün fındık aroması ilaveli kahve olmadığını vurgulayarak, içeriğinde tamamen fındığın yer aldığını söyledi. Türk kahvesi ile aynı şekilde pişirilip servis edildiğini aktaran Seyhan, “Hem çocuklar hem de yetişkinler için yüksek protein içeriğine sahip, besleyici ve kafeinsiz, lezzetli bir içecek olan fındık kahvesi damaklarda güzel bir lezzet bırakacak. Tercihe göre süt veya su ile hazırlanabilir. Kahve kadar telvesi de lezzetli. İçinde tatlandırıcı veya aroma yok, tamamen doğal. Ürün geliştirme çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Türkiye’nin üretim açısından dünya lideri olmasına rağmen fındığın tamamının satılamadığını ifade eden Seyhan, “Yaklaşık 50 bin tonluk fındık bekletiliyor. Stok fazlası ürünler ekonomik açıdan da sorun oluşturuyor. Biz fındık kahvesi üretiminde kaliteli, ancak ticari değeri düşük fındıkların kullanılmasını hedefliyoruz. Ayrıca kahve üretiminde kullandığımız fındığı tamamen doğal yollarla işleyerek, hem yağını hem de posasını değerlendiriyoruz” diye konuştu.









http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
08.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Aganigi Kahvesi,Fındık kahvesi
Link: Aganigi Kahvesi !




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız