Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Samsun’da Koyunlarda Çiçek Salgını 

- SAMSUN’DA KOYUNLARDA ÇİÇEK SALGINI
- İKİ KÖYDE 15 GÜN İÇİNDE 110 KOYUN TELEF OLDU


SAMSUN (İHA) - Samsun’un Vezirköprü ilçesinde iki köyde koyunlarda yaşanan çiçek salgınında 15 gün içinde 110 hayvan telef oldu. Salgın nedeniyle köyler karantina altına alındı.

 
Vezirköprü ilçesine bağlı Bahçekonak ve Karlı köylerinde aniden koyunlar hastalanmaya başladı. Köylülerin veteriner hekimlere yaptırdığı muayeneler sonucunda hayvanlarda çiçek salgını olduğu belirlendi. 24 Ocak’ta başlayan salgında iki köyde 15 günde toplam 110 küçükbaş hayvan telef oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, çiçek salgını yaşanan iki köyü karantina altına aldı.
Karlı köyünde hastalıktan dolayı 45 koyun ve 10 kuzusu telef olan Dursun Kaya, mağdur olduğunu söyledi. Dursun Kaya’nın amcası Ahmet Kaya ise, “Hastalık 15 gün önce başladı. Her gün 3-5 koyun ölüyor. Veterinerler geldi aşı yaptı ama bir fayda olmadı. Yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.
Dursun Kaya’nın babası Fazıl Kaya da, “Yetkililerden yardım bekliyoruz. Bir çare arıyoruz. Yoksa bütün hayvanlarımız telef olacak. Burada 100 koyun var, 60’ı öldü” diye konuştu.
Köy Muhtarı Kurtca Kaya, “İlçe Tarım veterinerleri hastalığa tutulduktan sonra yapılacak bir şeyin olmadığını söylediler. Zaten devlette de bunun aşısı yokmuş, özellerde var. Hayvanlar hastalığa tutulduktan sonra çaresi yokmuş” şeklinde konuştu.

İKİ KÖY KARANTİNA ALTINA ALINDI

İki köyde hastalıktan dolayı karantina uygulamasına başladıklarını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Erdem Kılınç, “Arkadaşlarımız gelen ihbarları değerlendirmek suretiyle köylere gittiler. Hastalığın çıktığı işletmelerde muayeneler sonunda koyun, keçi çiçeği hastalığı olduğu kesinleşti. İşletmelere hastalık sönünceye kadar karantina konuldu. Hastalığın çıkışının mevsimsel olarak kış mevsimine gelmesi, bir de hayvanların gebeliğinin son dönemine gelmesi nedeniyle aşı uygulaması riskli. Ayrıca hastalığın çıktığı işletme de aşı tehlikeli olduğu için aşı uygulamadı. Ancak diğer işletmelere sıçramaması için hayvan hareketleri yasaklandı. Hasta ve sağlıklı hayvanlar birbirinden ayrıldı. Hızlı ve düzenli bir şekilde de enfeksiyon yapıldı. Halen kontrollerimiz devam ediyor” açıklamasında bulundu. 

Ekleme Tarihi
09.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Koyunlarda Çiçek Salgını
Link: Samsun’da Koyunlarda Çiçek Salgını




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız