Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kutup ayısı 

Küresel Isınma Denilince Akla Kutup Ayısı Geldi

 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlediği iklim değişikliği konusundaki çalıştayda sorulan 'iklim değişikliği denilince aklınıza ne geliyor?' sorusuna katılımcıların büyük çoğunluğu 'kutup ayısı' cevabını verdi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlediği iklim değişikliği konusundaki çalıştayda sorulan 'iklim değişikliği denilince aklınıza ne geliyor?' sorusuna katılımcıların büyük çoğunluğu 'kutup ayısı' cevabını verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜBİTAK TÜSSİDE'nin ortaklaşa yürüttükleri 'İklim Değişikliği'nin Etkileri ve İklim Değişikliğine Uyum Konusunda Farkındalık Geliştirme Projesi' kapsamında Edirne, İzmir, Trabzon ve Konya'da 'İklim Değişikliği ve Uyum' çalıştayları gerçekleştirildi. Çalıştaylarda iklim değişikliğinin etkileri ve çözüm önerileri tartışıldı. Dört ilde gerçekleştirilen çalıştaylarda yerel temsilciler, üniversiteler, çevre ve iklim konuları ile çalışan enstitü, kurum ve kuruluşlardan, üniversite öğrencileri ve temsilciler katıldı.

Geniş katılımlı çalıştaylarda 'İklim değişikliği denilince aklınıza ne geliyor?' sorusu soruldu. Çalıştay sonuçlarına göre ise iklim değişikliği dendiğinde katılımcıların aklına gelen ilk kavramlar 'kutup ayısı, tufan, kasırga' gibi Türkiye'de rastlanmayan ancak küresel ısınma-iklim değişikliği ile özdeşleşmiş küresel simgeler oldu.

EDİRNE SELDEN Konya TOZDAN BIKTI

Çalıtaylarda, bölgesel farklılıklar nedeniyle bazı kavramların daha çok öne çıkması dikkat çekti. Edirne ve Konya gibi karasal iklim özelliklerinin görüldüğü iç bölgelerde iklim değişikliği denildiğinde, kuraklık, çölleşme, tarımsal verimlilikte azalma ve hatalı tarım uygulamaları ilk akla gelenler olurken; Edirne'de Arda, Tunca ve Meriç nehirlerinin varlığı nedeni ile sel ve taşkınlar, Konya'da toz fırtınası, kuru-nemsiz hava, gri gökyüzü gibi kavramların öne çıktığı görüldü.

Trabzon çalıştayı katılımcıları, sel, taşkın ve heyelan gibi doğal-beşeri afetleri, balık ölümleri ve turizm gibi kavramları öne çıkarırken; İzmir çalıştayı katılımcıları ise uzun yaz mevsimi, karbon ayak izi, su kaynaklarında azalma, geri dönüşüm gibi kavramları daha çok vurguladı.

İklim değişikliğinin olumlu ve olumsuz etkilerinin ve çözüm önerilerinin tartışıldığı oturumlarda ise olumsuz etkiler olarak en çok dile getirilenler; 'çölleşme, içilebilir su kaynaklarının azalması, kuraklık, su savaşları, enerji tüketiminin artması, endemik türlerin yok olma tehlikesi, orman yangınlarında, sel ve heyelanlarda artış' gibi ifadeler oldu.

İklim değişikliğinin toplumsal etkilerine de değinilen çalıştayda katılımcılar, 'mutluluğun azalması, kara duyulan özlemdeki artış, uluslararası kuruluşların baskısının daha da artması' gibi ifadelere yer verdi.

BİSİKLET GİBİ ÇEVRECİ TAŞITLARIN KULLANIMI YAYGINLAŞTIRILMALI

İklim değişikliğine uyum kapsamında katılımcılardan gelen öneriler arasında ise bisiklet gibi çevreci taşıtların kullanımının yaygınlaştırılması, kuraklığa ve tuzluluğa dayanıklı bitki ve tohum türlerinin yetiştirilmesi, suyun bilinçli kullanımında eğitimler verilmesi, doğal kaynaklardan yararlanma oranının arttırılması, kentsel planlamalarda ve binalarda ekolojik süreçlerin dikkate alınması, hassas türlerin korumaya alınması ve gen bankalarının yaygınlaştırılması, alternatif geçim kaynaklarının geliştirilmesi ve yağmur sularının değerlendirilmesi yer aldı.

Proje, öğretmenlere yönelik olarak yapılacak 'İklim Değişikliği Hizmet İçi Seminerleri' ve öğrencilere yönelik 'Bilim Kampları' ile devam edecek. Eğitimler ve kamplar aracılığıyla, iklim değişikliğinin etkileri ve uyum konusunda öğretmenlerin ve öğrencilerin bilinçlenmeleri ve kendilerinde tutum değişikliğine yol açarak konuyu içselleştirmeleri hedefleniyor.









http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
11.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Küresel Isınma Denilince Akla Kutup Ayısı Geldi
Link: Küresel Isınma Denilince Akla Kutup Ayısı Geldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız