Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
25 gün sonra Silifke can eriği sofralarda  

Çiçek açan erik ağaçları bahar havası yaşatıyor from gida_tarim on Vimeo.

 

25 gün sonra Silifke can eriği sofralarda

 
MERSİN - Türkiye'nin ilk turfanda eriğini üreten ve iç piyasaya sunan Silifkeliler bu yıl hasadı 25 gün erkene almanın heyecanını yaşıyor.

Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin çıktığı Mersin Silifke'nin Keben köyünde 20 yıldır çiftçilik yapan Faruk Doğan tarafından örtü altına alınan bir dönümlük erik bahçesindeki ağaçlar çiçek açtı. Çiçeklerin meyveye dönüşmesi aşamasındaki döllenme ise yine sera içerisine konan kovanlardaki arılarla sağlanıyor.

Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, çiçek açan örtü altındaki erik bahçesindeki incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde kar yağışı nedeniyle her yer beyaza bürünürken Silifke'de eriklerin çiçek açmasıyla adeta bahar havasının yaşandığını söyledi. Göksu Vadisi köylerinde yaklaşık 10 dönümlük erik bahçesinin örtü altına alındığını ve yaklaşık 10 ton erik hasadının yapılmasının hedeflendiğini belirten Göktaş, "Açık alanda ilk erik hasadı nisan ayında yapılıyor. Örtü altına alınan bahçelerde ise mart ayının ikinci haftasında hasat yapabiliyoruz. Erken hasat yapıldığı için de fiyatlar yüksek oluyor. Bu yıl ki hasadımız geçen yıla oranla 25 gün öne çekildi, bu da 25 gün sonra ilk hasadını yapacağımız demek oluyor. Eriğin kilosunu geçen yılki gibi 200 liradan satmayı hedefliyoruz. Göksu Vadisi köylerinden Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Karahacılı, Ortaören ile Silifke'nin Kabasakallı mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde erik üretimi yapılıyor. Bu yıl 8 bin dönüm araziden yaklaşık 8 bin ton erik hasat etmeyi bekliyoruz. Göksu Vadisi'nin mikroklima özelliği nedeniyle Türkiye'de ilk turfanda eriğin hasadı da Silifke'de yapılıyor." şeklinde bilgi verdi.

Üreticilere tavsiyelerde de bulunan Göktaş, şöyle devam etti: "Önemli olan çok alandan çok verim almak değil, az alandan çok verim almaktır. Bunun da yolu gelişen teknolojiyi değerlendirmekten geçer. Bu bakımdan bütün çiftçilerimiz teknolojiyi çok iyi değerlendirip, yapılan tarım fuarlarına ve bilgilendirici seminerlere katılmasını tavsiye ediyorum." Silifke eriğinin görünümü ve lezzeti ile tüketici tarafından talep edildiğini vurgulayan Göktaş, "Erik, getirisi dolayısıyla ilgi sürekli artıyor ve üretim alanı da buna bağlı olarak genişliyor. Türkiye genelinde yıllık 15 bin ton erik üretimi gerçekleşiyor. Bunun 8 bin tonunun Silifke'den hasat edilmesi ise sevindirici." ifadesini kullandı.

Örtü altı erik üreticisi Faruk Doğan ise erik ağaçlarını örtü altına alarak üretimde rekolte düşüklüğü riskini göze aldığını, fakat erken ürettiği için fiyatının yüksek olması umuduyla erik ağaçlarına çocuklarından daha iyi baktığını söyledi. Doğan, soğuk gecelerde soba ile ısıttığı serasında soğuğun derecesini takip etmek için sabahladığını anlattı.
(CİHAN)

Ekleme Tarihi
13.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Silifke can eriği
Link: 25 gün sonra Silifke can eriği sofralarda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız