Gündoğan: Gıda İhracatında Gelecek, Helal Sertifikalı Ürünlerin Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Türkiye'de helal gıda sertifikalama konusunda öncülük yaptıklarını belirterek, "Önümüzdeki dönemde gıda ihracatında gelecek, helal sertifikalı ürünlerin olacak." dedi.
Genel Sekreter Gündoğan, geçen yıl ihracat için helal sertifikalama konusunda başlattıkları çalışmalara devam edildiğini söyledi. İlk olarak Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Derneği (GİMDES) ile Balıkesir ve Bandırma'da konferans düzenlediklerini, daha sonra bölgedeki helal sertifikalı firmaları İstanbul'da fuara götürdüklerini anlattı.
GMKA, bu yıl helal sertifikalama çalışmalarına Biga ilçesinde düzenlediği "Gelişen Dünyada Helal Sertifikası ve Helal Gıda" konferansıyla devam etti. Konuşmacı olarak GİMDES Başkanı ve Dünya Helal Konseyi Dönem Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri ve GİMDES Ankara Temsilcisi Suat Sezer, GİMDES Başdenetçisi Ali Kaygısız ve Bayramiç Tatlan Gıda sahibi Bahar Yurt katıldı. Konferanstan önce Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ve Kaymakam Fatih Genel'i ziyaret eden Genel Sekreter Gündoğan, konferans ve konuşmacılar hakkında bilgi verdi. GMKA olarak helal gıda üretimine ve ihracatına büyük önem verdiklerini, bu konuda bölgede farkındalık oluşturmaya devam edeceklerini söyledi. Güney Marmara'nın bir gıda bölgesi olduğunu vurgulayarak, "Bugün bölgede sadece 11 firmanın helal sertifikası bulunuyor. Bizim başta İslam ülkeleri olmak üzere daha çok gıda ihraç etmemiz gerekiyor. Gelecekte bu iş daha önemli bir hal alacak. Helal konusuna hem ticari hem dini yönüyle bakmak lazım. ABD ve Brezilya firmaları mallarını İslam ülkelerine satacak, bizim ülkenin, bölgenin malları bu ülkelerin kapısından dönecek; bunu aşmamız gerekiyor." dedi.
'İHRACATI ARTTIRMAK İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ'
Mustafa Gündoğan, GMKA olarak bölgenin ihracat potansiyelinin harekete geçirilmesinin en önemli öncelikleri olduğuna işaret etti. 2012 yılında ihracat konulu bir proje teklif çağrısıyla bölgedeki KOBİ'lere 11 milyon liralık hibe desteği sağladıklarını hatırlatarak, "Bu yıl da tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi amacıyla yine KOBİ'lerimize 6 milyon liralık destek veriyoruz. İhracatımızı arttırmak için sadece proje teklif çağrılarıyla kalmadık, fuar katılımlarını destekledik, ihracat konulu sempozyum, eğitim ve toplantılar düzenledik. Ürünlerimizin dış piyasada kabulünü arttırmanın bir yolu da helal sertifikası edinip bunun talep edildiği coğrafyalarda yeni pazarlara ulaşmaktır. Helal sertifikası, gıda ürünleri için Ortadoğu'dan Güney Doğu Asya'ya, Kuzey Afrika'dan Avrupa ve Amerika'ya kadar geniş bir coğrafyada talep edilmektedir. Bu ürünlerin, dünya genelinde 630 milyar dolarlık bir pazarı var." diye konuştu. (CİHAN) |