Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Temmuz 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarımda Ürün Kaybına Karşı Biyolojik Mücadele Önerisi 

Tarımda Ürün Kaybına Karşı 'Biyolojik Mücadele' Önerisi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Ulusoy, doğadaki zararlı canlı, hastalık etmeni ve yabancı otlar nedeniyle kültür bitkilerinde ortalama yüzde 25-30 oranında ürün kaybı olduğunu belirterek, bunu önlemek için biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanılmasını istedi.


Üreticilerin, ürün kaybını azaltmak amacıyla genellikle kimyasal ilaç kullandığını vurgulayan Prof.Dr. Ulusoy, "Kimyasal tarım ilacıyla kısa vadede soruna çözüm bulunabiliyor, ama bu kalıcı değil. Eğer bitki zararlılarına karşı yararlı böcekler kullanılarak, biyolojik mücadele yapılırsa kalıcı çözüm bulunabilir" dedi.

Türkiye'de tarımsal zararlılara karşı yılda ortalama 160 milyon euro harcanarak 35 bin ton tarım ilacı kullanıldığını aktaran Prof.Dr. Rıfat Ulusoy, "Dünyada tarım ilacı pazarı ise yaklaşık 30 milyar euro civarında. Ayrıca bir çok kimyasal ilaç çevreye de zarar veriyor. Biyolojik mücadele ise doğaya çok yararlı bir yöntem" diye konuştu.

FARKI BİR ÖRNEKLE ANLATTI

Biyolojik mücadeleye destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Rıfat Ulusoy, şunları kaydetti:

"Biyolojik mücadele, özünde bitkilerde ürün kaybına neden olan zararlı canlılara karşı yararlı canlıların kullanılmasıyla zararlıların Baskı altında tutulmasıdır. Böcekler, akarlar, bakteriler, virüsler, yumuşakçalar, balıklar ve kuşların kullanıldığı bu yöntem, üretici için çok önemlidir. Çünkü girdi maliyetleri yüksek ve üretici zor durumda üretim yapıyor. Çiftçiler, kazancının neredeyse yarısını tarımsal ilaca yatırıyor. Biyolojik mücadele yapılmadan önce Doğu Akdeniz Bölgesi'nde turunçgilde bir yılda 14 kez ilaçlama yapılıyordu. Günümüzde bu çok aza indi. Bu işten üreticiler kazançlı çıktı. Biyolojik mücadele çok bilgi istiyor. Bunun olması için ülke genelinde tarım politikalarında biyolojik mücadelenin desteklenmesi gerekiyor. Bu işi lokal olarak yapamazsınız. Çevre, insan ve hayvan sağlığı açısından biyolojik mücadeleye ciddi yatırım yapılmalı ve destek verilmelidir. Çünkü tarımsal ilaç kullanımı doğayı, insan ve hayvan sağlığını tehdit ediyor. Gıda maddelerinde ilaç kalıntıları bırakıyor. Zararlı canlılar ilaçlara karşı direnç kazanıyor. Hedef alınmayan bir çok yararlı canlıyı da öldürüyor. Doğal denge bozuluyor. Hava, toprak ve su önemli ölçüde kirleniyor. Biyolojik mücadele ise kimyasal mücadelenin oluşturduğu sorunların hiçbirini oluşturmaz." - Adana -
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tarımda Ürün Kaybına Karşı Biyolojik Mücadele Önerisi
Link: Tarımda Ürün Kaybına Karşı Biyolojik Mücadele Önerisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız