Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yerel Tohumları Korumak İçin Takas Yaptılar 

Yerel Tohumları Korumak İçin Takas Yaptılar
 
 
 
Ekolojik Üreticiler Derneği, Dereköy Doğasevenler Derneği ve Dereköy Muhtarlığı tarafından düzenlenen Bodrum Tohum Takas Şenliği yapıldı.


Ekolojik Üreticiler Derneği, Dereköy Doğasevenler Derneği ve Dereköy Muhtarlığı tarafından düzenlenen Bodrum Tohum Takas Şenliği yapıldı. Yerel tohumları üretmeye teşvik etmek amacıyla gerçekleşen şenlikte, üreticiler ellerindeki tohumları takas usulü ile birbiriyle paylaştı.

Yerel tohumları yaşatmak ve üretimini sürdürmek amacıyla Ekolojik Üreticiler Derneği, Dereköy Doğasevenler Derneği ve Dereköy Muhtarlığı tarafından, Bodrum Belediyesi, Maviyol Girişimi Platformu, Bizim Bostan ve Çatalada Derneği destekleriyle düzenlenen Bodrum Tohum Takas Şenliği yapıldı. Dereköy meydanında, 'Tohumunu getir, paylaş. Yüreğini getir, yaşat. Bilincini getir, çoğal' sloganı ile düzenlenen şenlikte yerel tohumların yok olmaması amacıyla halkın bilinçlenmesi sağlandı. Şenlikte tohum takasının yanı sıra çocuklar için yüz boyama etkinlikleri, dans ve folklor gösterileri, tiyatro gösterileri, aşı, sepet, ebru, resim ve seramik atölyelerinde etkinlikler, kısa film gösterimleri ve bilgilendirme toplantıları yapıldı. Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon da şenliğe gelerek üreticilerle sohbet etti.

Dereköy Doğasevenler Derneği üyesi İrem Verdön, yerel tohumları takas yöntemi ile paylaşıma açtıklarını söyledi. Verdön, "Tescillenmemiş tohumların satışını yasaklayan ve yerel tohumların tarımsal üretim dışı kalmasına neden olan 2006 tarihli Tohumculuk Kanunu'nun ardından, yerel tohumların yok olmaması için, 2009 yılında ilk kez böyle bir şenlik düzenledik. Çeşitli il ve ilçelerde bugüne kadar 10'a yakın etkinlik yaptık. Bodrum'da da ilk kez tohum takası yapmak için şenlikte bir araya geldik. Katılımcılar, çiçek, sebze, bakliyat, her türlü yerel tohumu takas ettiler. Tohumlar şenlik başlangıcında tohum takas masasına teslim edilerek, burada kayıt altına alındı. Tohumları zarflayarak takasa hazırladık. Takas ise kişiler arasında herhangi bir satış olmaksızın yapıldı. Takasa tohumsuz gelenler, tohum alabilmek için kitap getirdi. Getirilen kitaplar, Dereköy İlkokulu ve Kumköy kütüphanesine bağışlandı" dedi. - Muğla / Bodrum









http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
18.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yerel Tohumları Korumak İçin Takas Yaptılar
Link: Yerel Tohumları Korumak İçin Takas Yaptılar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız