Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kanatlı Sektöründe Atık Sorunu ve Çevresel Etkileri Çalıştayı

Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram, Bolu'daki merkez ilçe topraklarının yüzde 70'inin organik maddece orta, hatta fakir denilecek durumda olduğunu belirterek, tarım uzmanlarının hayvansal atıkların başka maksatlar yerine, verimlilik çalışmalarına katkı sağlamasında kullanılması konusunda birleştiğini söyledi.


Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Bolu Valiliği işbirliğiyle Karacasu beldesindeki bir otelde düzenlenen "Kanatlı Sektöründe Atık Sorunu ve Çevresel Etkileri" çalıştayının ikinci oturumunda konuşan Erbayram, geçmişte Hollanda gibi atıkların usulüne uygun kullanımını sağlamış olmaları halinde Bolu'nun bugün bazı ürünlerde organik tarıma geçmiş olacağını anlattı.

Hollanda'nın toprakları için organik madde ihtiyacından hareket ettiğine dikkati çeken Erbayram, şöyle konuştu:

"Bunun için kanatlı ve büyükbaş gübrelerini kısmen kompost yaparak fakat bilhassa direk tarım alanlarına vererek, verimli bir toprağın organik madde yüzdesinin 3,5-4,0 civarında olmasını kabul etmiştir. Bütün Avrupa ülkeleri hayvansal gübreleri yüzde 95 gibi yüksek oranla ve hatta direk olarak tarım alanlarına veriyor.

Son yıllarda uzmanlar, kompost için ihtiyaç duyulan bir fermantasyonun zaten kümeslerde veya ahırlarda başladığını, dolayısıyla ancak bunun toprağa veriliş şekline dikkat edilmesi ile sorunu çözmüştür."

Erbayram, analiz çalışması yaptığına işaret ederek, Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü'nün katkısıyla merkeze bağlı 130 köyde belirlenen 760 noktada 0-20 santimetre derinlikten toprak numunesi alarak Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün laboratuvarlarında bitki besin maddeleri açısından analiz ettirdiklerini söyledi.

-"Hayvansal gübreleri, Bolu tarımına kazandıralım"-

"Bolu'daki merkez ilçe topraklarının yüzde 70'inin organik maddece orta, hatta fakir denilecek durumda olduğu görüldü" diyen Erbayram, şöyle devam etti:

"Bu yapı tarım uzmanlarınca incelendiğinde, hayvansal atıkların başka maksatlarla kullanılmasından evvel, bu kıymetli ürünün sorun yaratan değil, gelecek vaat eden verimlilik çalışmalarına katkıda birleşti. Aynı zamanda, bu atıkları tarlalarımıza verip organik yapıyı düzelterek verimi artırmak yerine, kimyevi gübre kullanarak topraklarımızı verimsizliğe itmekte olunduğu görüşünde de birleştiler.

Kanatlı ve büyükbaş hayvan gübreleri sorun yaratan atık olarak görülmemesi, aksine tarıma katkıda bulunan kıymetli ürünler olarak görülmesi gerekiyor.

'Herhangi bir sanayi kuruluşu sorunu çözsün' diye beklemeyelim. Hayvansal gübreleri, toprakları organik maddece fakir olan Bolu tarımına kazandıralım."

Hayvansal atıkların kışlık ve yazlık ekimler öncesinde boş olan tarlalarda kullanılabileceğine dikkati çeken Erbayram, yaz ve kış ayları dışında gübrelerin belirli merkezlerde toplanması için hükümetin destek vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kanatlı Sektöründe Atık Sorunu ve Çevresel Etkileri Çalıştayı
Link: Kanatlı Sektöründe Atık Sorunu ve Çevresel Etkileri Çalıştayı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız