Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kaybolan Tohumlar Takas Edilerek Korunacak 

Kaybolan Tohumlar Takas Edilerek Korunacak

Muğla'nın Fethiye ilçesinde başlatılacak çalışma ile Muğla başta olmak üzere Akdeniz ve Ege bölgesindeki çiftçiler birbirleriyle tohum takası yapabilecek. 'Tohum Takası Şenliği' adı verilen uygulama kaybolmaya yüz tutmuş tohumların yaygınlaştırılmasın ve tohumların iyileştirilmesinin önünü açacak.


Fethiye Belediyesi Meclisi Bağımsız Üyesi Nalan Ünal ile ekonomist Zahide Banihashem tarafından gündeme getirilen çalışma ilk olarak Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz'a sunuldu. Seki beldesi ve Kayaköy'ün pilot bölge seçildiği projeye Yılmaz'dan tam destek geldi. Yapılacak çalışma ile Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kütüğüne kaydedilmemiş tohumların üretimi de yapılabilecek. Tohum Takası Şenliği adı verilen uygulama ile üreticilerin sadece şahsi ihtiyaç miktarı kadarını üretebileceği bu tohumların yok olmasının önleneceği açıklandı. Şenlik kapsamında Akdeniz ve Ege bölgesindeki çiftçilerin tohum takası yapmalarının önü açılacak.

Ekonomist Zahide Banihashem, 2006 yılında çıkan tohum kanunuyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca kütüğe kaydedilmemiş tohumların satışını yasakladığını söyledi. Banihashem, ancak ticarete konu olmamak ve şahsi ihtiyaç miktarı ile sınırlı kalmak kaydıyla, çiftçiler arasında yapılacak tohumluk mübadeleleri ile deneme ve denetim amacıyla kullanılan tohumlukların bu yasağın dışında bırakıldığını belirtti. Tohum Takası Şenliği ile binlerce yıllık kültürümüzden gelen geleneksel tohumların kaybolmamasının sağlanacağını kaydeden Zahide Banihashem, projeyi ürünlerinin tanıtılması, yayılması ve tüketiminin artması yolunda bir adım olarak başlattıklarını ifade etti.

Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, Muğla başta olmak üzere değişik şehirlerde başlatılan bu girişimlerin halkın sağlığı için çok yararlı olduğunu ifade etti. Yılmaz, tadıyla, lezzetiyle, sağlıklı olmasıyla kendi öz kültürümüzün ürünleri olan binlerce çeşide sahip tohumların yaşatılması ve geleceğe aktarılması için yapılan çalışmalara severek destek vereceklerini söyledi.

Tohum Takası Şenliği'nin Kayaköy’deki çiftçilerle yapılan görüşmelerin ardından önümüzdeki günlerde gönüllü çiftçilerle birlikte resmen başlatılacağı açıklandı.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
20.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kaybolan Tohumlar Takas Edilerek Korunacak
Link: Kaybolan Tohumlar Takas Edilerek Korunacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız