Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kahve ihracatı tehdit altında


Küresel kahve üretiminin yüzde 17’sini gerçekleştiren Orta Amerika’dan ihracatın gelecek yıl küf hastalığı nedeniyle yüzde 25 azalabileceği uyarısı yapılıyor.



İSTANBUL - Kahve üretiminin üssü olan Latin Amerika’da küf hastalığı üretimi tehdit ediyor. Arabica tipi kahve piyasası üzerinde önemli etkiler doğurmasından endişe edilen salgın hastalık, Orta Amerika’daki üreticileri harekete geçirdi. Costa Rica’da yetkililer, hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla olağanüstü hal ilan ederken, Guatemala ve El Salvador’da kahve endüstrisi temsilcileri üründe ciddi kayıplar yaşanabileceği uyarısı yaptı. Ancak düşük kahve fiyatları, salgınla mücadeleyi zorlaştırıyor.
Küresel kahve üretiminin yüzde 17’sini gerçekleştiren Orta Amerika’daki çiftçilerin gelecek yıl ihracatlarının küf hastalığı nedeniyle yüzde 25 azalabileceği belirtiliyor.

Orta Amerika Kahve İhracatçıları Örgütü (Orceca), 1 Ekim’de başlayacak 12 aylık sezonda Honduras, Guatemala, Nikaragua, El Salvador ve Costa Rica’nın ihraç etmesi beklenen 13.8 milyon çuval kahvede, söz konusu hastalık nedeniyle 3.45 milyon çuval kayıp meydana gelebileceği uyarısında bulundu. Orceca Başkanı Jose Angel Buitrago, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, ağustos ayındaki yoğun yağışların, ardından güneşli havaların fazla uzamasının, bunu takip eden rüzgarların hastalığın ciddi boyutta yayılması için gerekli nemli ortamı oluşturduğunu söyledi.

Kolombiya’da 500 bin üreticiyi temsil eden Kahve Üreticileri Federasyonu, bu tehlikeyi çok önceden görmüştü. En iyi kalite Arabica kahve üreticileri arasında bulunan Kolombiya’da beş yıl önce küf hastalığı baş göstermiş, hastalık kahve ağaçlarının yüzde 40’ını tahrip etmiş, bunun üzerine ülkede yeni bir ağaçlandırma programı başlatılmıştı. Hükümetin de desteğiyle federasyon, küf ve mantara dayanıklı bitkilerin, gübre ile tohum tedarik edilmesi ve çiftçilerin eğitilmesi için 1.4 milyar dolarlık bir programı hayata geçirmişti. Ülkedeki yetkililer, hastalığın hızlı yayılmasını La Nina hava olayının neden olduğu nemli ve yağışlı havaya bağlamıştı. Dört yıllık dönüşüm programı sonrasında ülkedeki ağaçların yarısı yeniden ekildi. 2015 yılına kadar bu oranın yüzde 85-90 eviyelerine çıkması hedefleniyor.

Düşük fiyat üreticiyi zorluyor

Ancak arabica fiyatlarındaki düşüş, kahve üreticilerini zor durumda bırakıyor. Fiyatlardaki düşüşe bağlı olarak gelirin azalmasının, hem Kolombiya’daki dönüşüm programını ham de Orta Amerika’daki diğer üretici ülkelerin küf ile mücadelesini zorlaştıracağı belirtiliyor. Arabica kahve fiyatları 1.40 dolar/pound (1 pound=0.543 kg) civarında seyrediyor. Kahve fiyatlarında geçtiğimiz yıllarda yaşanan rallinin, Brezilya gibi büyük ihracatçıları daha fazla üretime teşvik etmesiyle arabice tipi kahvenin fiyatı Mayıs 2011’de ICE’de gördüğü 14 yılın en yüksek seviyesinin yüzde 54 altında. 2011 yılında fiyat ortalaması 2.55 dolar iken, geçtiğimiz yıl arabica kahve fiyatları ortalama 1.76 dolar düzeyinden işlem görmüştü. Orta Amerika, küresel kahve üretiminin yüzde 17’sini gerçekleştiriyor. 2012’de Orta Amerika üreticilerinin toplam sevkıyatı 13.65 milyon çuval oldu. Bölgede kahve üretim maliyeti ise 1.50 dolar/pound civarında ve fiyatların şu anki seviyesini korumasının bölgenin üretimi üzerinde ciddi baskı yaratması bekleniyor. Bu arada, hazır içecek ve espressoda daha yaygın biçimde kullanılan Robusta kahvenin fiyatları yükselişte. En büyük robusta üreticisi Vietnam’ın satışlarının azalması nedeniyle mayıs vadeli kahvenin fiyatı Londra’daki Liffe borsasında dün yüzde 0.5 primle 2.054 dolar/ton düzeyine çıktı.

Kahvede talep ‘robusta’ya kayıyor

Dünyanın kahve talebindeki değişim, kahve piyasasının yeniden şekillendiriyor. Daha çok hazır kahvelerde kullanılan robusta tipi kahve Brezilya ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerde giderek daha fazla rağbet görürken, daha maliyetli olan ve Avrupa ile ABD’de kullanımı daha yaygınolan arabica talebi zayıflıyor. Buna bağlı olarak geçtiğimiz hafta itibariyle robusta kahvenin son bir yıl içinde yaptığı yüzde 13’e çıkarken, aynı dönem içinde arabicanın fiyatı yüzde 37 geriledi. Arabica dünyada en yaygın kahve ağacı ancak yetiştirmesi daha zor, parazitlere ve ısıya daha dayanıksız. Robusta daha nemli, sıcak bölgelerde de yetiştirilebilir ancak ürün kalitesi daha düşük. kalitesizdir. "Gold" adı altında satılan kahveler genellikle arabicadan yapılıyor. Arabica çekirdekleri, robustadan daha fazla kafein içeriyor.


 
 
 
 


http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
21.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kahve ihracatı tehdit altında
Link: Kahve ihracatı tehdit altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız