Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Japonlar Kestaneye Talip 

JAPONLAR KESTANEYE TALİP
 
 

AYDIN (İHA) - Türkiye’nin kestane üretiminin 3’te 1’ini karşılayan Aydın’da kısa süre önce kestane şekeri üretimine başlanmasının ardından Japonya’dan gelen talepler yetkilileri harekete geçirdi.
 
 
Nazilli'ye bağlı Aksu köyünde kısa süre önce kurulan ve hizmete geçen tesisin ürettiği kestane şekerini Japonlar sevdi. Aydın kestanesinden üretilen kestane şekerinin ilk ihracat olarak Japonya yolunda olması ve yurtdışından gelen talepler üzerine kentte kestane işletme tesisi sayısının arttırması konusunda müteşebbisleri cesaretlendirmek amacıyla teşvik verilecek
.
BURSA’YA GÖNDERİLİYOR
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın’ın ortalama yıllık 20 bin tonluk üretimi ile Türkiye kestane üretiminin yüzde 34’ünü karşıladığını ve üretimde ilk sırada yer aldığını söyledi. Kente yetiştirilen kestanenin ham olarak iç piyasaya ve yurtdışına ihraç edildiği gibi önemli bir kısmının Bursa’ya kestane şekeri yapımı için gönderildiğini kaydeden Köksal, “Büyük Menderes nehrinin kuzey tarafında bulunan dağların yine kuzey yamaçlarında ve genellikle 800 metre rakımda yetiştirilen kestanelerin hasadına ekim ayı ile başlanmaktadır. ‘Kirpi’ denilen dikenli kabuklarından ayrılması için gömü yerlerine alınan ve daha sonra gömüden çıkartılan kestaneler köyde ya da hallerde pazarlanmakta, bir kısmı yurtdışına ihraç edilmektedir. Önemli bir bölümü ise kestane şekeri üretimi için başta Bursa olmak üzere diğer illere gönderilmektedir. Oysa gerek ürünlerin daha uzun süre sağlıklı olarak saklayabilmek için soğuk hava depolarının kurulması, gerekse işleme tesislerinin asıl hammaddenin yetiştirildiği kentimizde kurulması üründen elde edilecek geliri arttıracaktır” dedi.
 
TEŞVİK YOLU AÇIK
 
Nazilli’nin Aksu köyünde kurulan ve kısa süre önce hizmete geçen 'Kestane Şekeri Üretim Tesisi’nin Aydın kestanesinin hak ettiği ilgiyi görebilmesi açısından atılan küçük bir adım olduğunu vurgulayan Köksal, şöyle konuştu: “2012 yılındaki kestane verimi çiftçilerimizin yüzünü güldürmüş olsa da ürünün işlenerek farklı formatlarda katma değerini arttıracak şekilde kentimiz ekonomisine yeteri kadar katkı sağlayamaması hem kent ekonomisi için büyük kayıp hem de çiftçimizin gelirini arttırmada önemli bir engeldir. Aksu köyünde yakın geçmişte hizmet veren Kestane Şekeri Üretim Tesisi’nin ürünlerinin yurtdışında ilgi görmeye başlamıştır. İlk ihracat olarak Aydın kestanesinden yapılan kestane şekerinin Japonya yolunda olması bu tür işletme kuracak müteşebbislere de cesaret verecektir”
Aydın kestanesinin kentte işlenerek piyasa sürülmesinin kent ekonomisini sağlayacağı gelirin yanı sıra halk için istihdam kapısı oluşturacağının altını çizen Köksal, kestane işleme tesisi kurmak için adım atmak isteyen müteşebbislere her türlü desteğe hazır olduklarını sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
21.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Japonlar Kestaneye Talip
Link: Japonlar Kestaneye Talip




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız