Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Edirne'de Topraksız Tarımla Marul Üretimi

Edirne'nin İpsala ilçesinde bir çiftçi serasında volkanik kayaç olarak bilinen perlit madenini kullanarak marul yetiştirdi.


İpsala Kaymakamlığı'nı vekaleten yürüten Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya Bölgesi'ndeki bazı alanlarda 2010 yılından bu yana perlit madeni kullanılarak ürün yetiştirildiğini söyledi.

Perlit madeniyle üretimin özellikle Kumdere köyünde yaygın olduğunu belirten Dınkırcı, "Çiftçi Tuncay Ören, 8 bin 500 metrekarelik alana kurduğu serasında üretim yapıyor. Bölge açısından seracılık ve meyvecilik çok önemli. Seracılıkta bir dönümden 10-15 bin lira gelir elde edilebiliyor. Ören, perlit madenini kullanarak marul üretimi gerçekleştirdi. Bu yöntem yaygınlaştırılabilir" dedi.

Cam ve naylon seralarda uygulanan yöntemin çiftçiler için yeni bir sistem olduğunu ifade eden Dınkırcı, perlit yöntemini çiftçilerin bilinçlendikçe, öğrendikçe kullanacağını kaydetti.

Bekir Dınkırcı, İstanbul ve sınır kapılarının bölgeye yakın olması dolayısıyla perlit üretimiyle elde edilen ürünler için pazar sıkıntısı da yaşanmayacağını anlattı.

-"Üretimde herhangi bir kimyasal karışım yok"-

Perlit madenini kullanarak marul yetiştiren çiftçi Tuncay Ören de marulun yanı sıra daha önce domates ve salatalık da ürettiğini söyledi.

Perlit sayesinde karasal iklimin olumsuz şartlarını ortadan kaldırdığını vurgulayan Ören, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar hiçbir ürünümde sıkıntı yaşamadım. Gayet başarılı sonuçlar alıyorum. Seracılık özen isteyen bir iştir. İşimi tam anlamıyla yapmaya çalışıyorum. Perlitle üretim bölgemizde yeni bir yöntem. Bu yöntemin, çiftçilerimize anlatıldığı zaman yaygınlaşacağını düşünüyorum. Çiftçi arkadaşlarımın 'topraksız tarım olur mu' demelerini istemiyorum. Buyurun, oluyor işte. Yani bunun bir sıkıntısı yok. Perlit bir doğal madendir. Üretimde herhangi bir kimyasal karışım yoktur. Bana göre karasal iklimde en iyi olabilecek materyal perlittir."
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Edirne'de Topraksız Tarımla Marul Üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız