Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım ürünü para etmedi

Türkiye'de 2012 yılında gerçekleştirilen bitkisel üretimin değeri, bir önceki yıla göre yüzde 1,4 azalarak yaklaşık 87,8 milyar lira oldu.



ANKARA - Türkiye'de 2012 yılında gerçekleştirilen bitkisel üretimin değeri, bir önceki yıla göre yüzde 1,4 azalarak yaklaşık 87,8 milyar lira oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012 yılı bitkisel ürün fiyatları ve üretim değeri sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, geçen yıl Türkiye'de buğdayın fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 2,3 artarak 0,60 lira, mısırın fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 7,9 azalarak 0,58 lira, çeltiğin fiyatı yüzde 0,3 azalarak 0,96 lira, diğer arpa çeşidi fiyatı yüzde 15,1 oranında artarak 0,56 lira, yağlık ayçiçeği fiyatı ise yüzde 17,0 artarak 1,34 lira oldu.

Ispanağın fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 7,8 oranında artarken, kuru sarımsak fiyatı yüzde 22,2 azalarak 4,31 lira, sofralık domates yüzde 2,2 artarak 1,11 lira, kavun yüzde 4,9 azalarak 0,66 lira ve karpuz yüzde 12,1 azalarak 0,39 lira olarak gerçekleşti.

Geçen yıl önceki yıla göre fiyatlarda golden elmada yüzde 15,9, kayısıda yüzde 29 ve armutta yüzde 5,6 azalma görüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta fiyat yüzde 1,7 artarken, yaş çay fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 12,2 artışla 1,10 liraya yükseldi.
Bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 1,4 azalarak yaklaşık 87,8 milyar lira oldu.

Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 7,3 azalarak yaklaşık 33,1 milyar lira, sebze üretim değeri yüzde 0,4 azalarak 25,4 milyar lira ve meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değeri ise yüzde 5,4 artarak 29,2 milyar lira olarak gerçekleşti.

Hesaplama yöntemi

Çiftçinin eline geçen fiyatlar, çiftçinin ürettiği veya yetiştirdiği ürünleri aracı kullanmadan toptan veya perakende satmasıyla oluşuyor. Fiyatlar, ürünlerin üretim dönemlerine göre derleniyor ve üretim değeri üretim miktarıyla birim fiyatın çarpılmasından elde ediliyor. Çiftçinin eline geçen bitkisel ürün fiyatları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, il ve ilçe teşkilatı aracılığıyla aylık olarak web üzerinden derleniyor.

Şeker pancarı fiyatı Şeker Kurumu'ndan, çay fiyatı Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden, haşhaş kapsül ve tohum fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi'nden ve tütün fiyatı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan alınıyor. Ayrıca, ticaret borsalarından ve üretici birliklerinden de fiyatlar alınıyor.

Bitkisel ürünlerin il fiyatları hesaplanırken, öncelikle o ilin ilçelerinden toptan ve perakende ayrımında derlenen fiyatlar, daha önceden hesaplanmış olan toptan ve perakende ağırlıklarla çarpılarak aylık ilçe fiyatı oluşturuluyor.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tarım ürünü para etmedi
Link: Tarım ürünü para etmedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız