“Üretmek varken niçin saman ithal ediyoruz?” Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, "Çiftçilerin saman konusunda yaşadığı birtakım yapısal sorunların üretim alanlarının geliştirilmesi, teşvik sisteminin uygulanması, hayvan üreticilerine sahip çıkılması gibi yöntemlerle çözülmesi yerine saman ithalatıyla aşma yöntemini sağlıklı buluyor musunuz?" sorusunu Bakan Eker'e yöneltti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, "Çiftçilerin saman konusunda yaşadığı birtakım yapısal sorunların üretim alanlarının geliştirilmesi, teşvik sisteminin uygulanması, hayvan üreticilerine sahip çıkılması gibi yöntemlerle çözülmesi yerine saman ithalatıyla aşma yöntemini sağlıklı buluyor musunuz?" sorusunu Bakan Eker'e yöneltti. Türeli ayrıca, geçtiğimiz yıl canlı hayvan ithalatının ihracatın yaklaşık 105 katı olmasının hayvancılıkta uygulanan yanlış politikaların bir sonucu olup olmadığı konusunda da Bakan'dan bilgi istedi.
Türeli yaptığı değerlendirmede şu açıklamalarda bulundu:
"Türkiye'de hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından biri haline gelen saman sıkıntısı hayvan yetiştiricilerini mağdur etmeye devam etmektedir. 2011 yılında bir balya samanın fiyatı 3-4 TL iken 2012 yılı sonunda fiyat 13-14 TL'ye kadar yükselmiştir. Saman fiyatlarındaki bu yüzde 300'den fazla olan artış oranı pek çok hayvansal ürünün de fiyatını tetiklemiş ve fiyatların aşırı yükselmesine neden olmuştur. Saman fiyatlarındaki yüksek artış karşısında saman alamayan bazı çiftçiler ormanlardan kuru yaprak toplayarak hayvanlarına yedirmek zorunda kalmaktadırlar. Bölgede hayvancılığın önemli merkezlerinden Küçük Menderes Havzası'nda da saman fiyatlarının ciddi artışlar göstermesi çiftçilerimizi rahatsız etmektedir. Bir balya saman fiyatının 21 TL'ye kadar yükseldiğinin görülmesi bu tedirginliğin en önemli göstergelerinden biridir. Bu durum çiftçileri ve onların bağlı bulundukları birlikleri harekete geçirmiş ve son olarak İzmir İli Damızlık Sığır Üreticileri Birliği tarafından Ukrayna’dan 679, Bulgaristan’dan da 450 ton saman ithal edilmiştir. Buna ek olarak çiftçilerin samanı en ucuza tedarik edebilmeleri için de Güney Afrika'ya kadar gidilerek fiyat araştırması yapılacağı ifade edilmektedir."
Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli tarımdaki yanlış politikaların canlı hayvan ithalatına da yansıdığını belirterek 2012 yılında bu alandaki ithalatın 852 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.
CHP'li Vekil şöyle konuştu: "Hayvancılık sektöründe ithalat ve ihracat rakamlarına bakıldığında ortada olumlu bir tablo görünmemektedir. Nitekim 2002 yılının dış ticaret rakamlarına bakıldığında canlı hayvan ihracatı 31.1 milyon dolar, ithalat ise 15.9 milyon dolardır. 2012 yılı dış ticaret rakamlarına göre ise, canlı hayvan ihracatı 8.1 milyon dolar, ithalat ise 852 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler ışığında canlı hayvan ithalatının canlı hayvan ihracatına oranı yaklaşık 105 kat fazla olmuştur."
http://www.gazeteyenigun.com.tr/ |