Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Osmanlı 

Osmanlı'da ünlü olan Manavgat susamı günümüzde markalaşmayı bekliyor
 
 
 
ANTALYA -Antalya'nın Manavgat ilçesinin ünlü susamının dünya markası haline getirilmesi için girişim başlatıldı.

Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MASİAD bu sene Cumhuriyet Meydanı'nda 4.'sünü düzenlediği Potansiyel İş Kadınları Fuarı'na gıda ve el eşi dalında 130 girimci kadın stant açtı. Fuarın açılışını Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Belediye Başkanı Şükrü Sözen, MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Dr. Şükrü Vural, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Murat Koçanlı ve oda başkanları birlikte yaptı.

MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş, bu yıl dördüncüsünü yaptıkları fuarın ana temasının Manavgat susamını dünya markası haline getirmek olduğunu söyledi. Osmanlı döneminde saray mutfağı tahinlerinin Manavgat susamında yapıldığını belirten Boztaş, yöreye has marka değeri olan 'Manavgat Altın Susamı'nı geçmişte olduğu gibi günümüzde de bir numara yapmak için gayret göstereceklerini kaydetti.

MANAVGAT SUSAMI, OSMANLI'DA MARKAYDI

Manavgat susamının tanıtımı ve geçmişte olduğu gibi marka olmasıyla ilgili konuşan Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu'ndan (MYO) Doç. Dr. Hacer Sert, 15'nci yüzyılda Anadolu'da tahin ve helvanın Manavgat'tan giden kaliteli ve yağ oranı yüksek susamdan yapıldığını söyledi. Yağ ve protein değeri yüksek Manavgat tahinini marka yapmak için çalışma yaptıklarını belirten Sert, yörede yetişen altın susam cinsinin bölgenin en önemli bitki değeri olduğunu kaydetti. Sert, "Geçmişte Osmanlı sofralarını süsleyen Manavgat susamından yapılan tahin ve helvanın günümüzde de aranan marka olması için çalışıyoruz. Susamımızı geçmişte olduğu gibi günümüzde de marka olacağına yürekten inanıyoruz." dedi.

Osmanlı devrinde marka olan Manavgat susamının yeniden bir numara olması için her türlü desteği vereceklerini belirten Kaymakam Emir Osman Bulgurlu, ilçe susamının yağ ve protein kalitesi bakımından Türkiye'de aranan susam olduğunu kaydetti. Bulgurlu, ilçede buğday ve mısırdan sonra en fazla susamın üretildiğini ifade etti.

Manavgat Tahin Fabrikası sahibi Hüseyin Aydın, yıllık ilçede tahin ve helva sahibi fabrikalarının 500 ton susam işlediğini söyledi. Piyasadaki normal susamın kilosu 4, Manavgat susamının ise 6 lira olduğunu belirten Aydın, piyasada az bulunduğu için temin etmekte zorlandıklarını kaydetti. Aydın, yöre susamının yağ oranının yüzde 60, protein değerinin ise yüzde 20 olduğunu ifade etti.

Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre ilçede 35 bin dekar alanda bin 700 ton susam üretimi yapılıyor.
MASİAD'ın fuarda ilk üçe dereceye giren girişimci kadınlara toplamda 4 bin 500 lira para ödülü vereceği belirtildi. (CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
05.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Manavgat susamı
Link: Osmanlı'da ünlü olan Manavgat susamı günümüzde markalaşmayı bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız