Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Şap aşısı yaptırmayan hayvancılara para cezası uygulanacak
 
 
 
MANİSA -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 2013 Yılı Hayvan Hastalık ve Zararlılarıyla Mücadele Programı gereği, Manisa genelinde büyükbaş hayvanlara ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyası başlattı. 4 Mart-3 Mayıs 2013 arasında yapılacak aşılamada, il merkezi ve ilçelerde 87 kişilik sağlık personeli hizmet verecek.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, şapın sığırlar başta olmak üzere çift tırnaklı hayvanlarda görülen ve virüslerle bulaşan bir sindirim sistemi hastalığı olduğunu söyledi. Dünyanın her yerinde ve Türkiye’de dönemler halinde ortaya çıkan bu hastalığın hayvanlarda et ve süt kaybına, hattâ ölümlere sebep olduğunu, ortaya çıktığı yerlerde karantina uygulamaları ve hayvan ticaretlerinin kısıtlanması sebebiyle ekonomik zararlar meydana getirdiğini kaydetti. Çebi, “Hastalık 41–42 dereceye çıkan ateş, iştahsızlık ve iplik şeklinde uzayan salyayla kendini gösterir. Hayvanların ağız mukozası, tırnak ve meme başlarında nohut büyüklüğünde, içi sıvı dolu kesecikler meydana getirir. Bunlar zamanla patlayarak derin yaralar şekillendirir. Bu yaralar topallık, yem yiyememe ve süt veriminin azalmasına neden olur. Hastalık özellikle buzağılarda, kalp kasına yerleşerek ani ölümlere sebep olmaktadır.” dedi.

Kampanya kapsamında 2 aylıktan büyük bütün büyükbaş hayvanların, gebeler de dahil olmak üzere aşılanacağını bildiren İl Müdürü Çebi, "Yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatması zorunlu olup bu duruma muhalefet edenlere 6 bin 400 TL idari para cezası uygulanacaktır. Aşı yapılmayan hayvanların da il ve ilçe dışı sevkine müsaade edilmeyecektir. Şap, bireysellikten öte ülke genelini ilgilendiren bir hastalıktır. Bu nedenle ne kadar fazla sayıda hayvan aşılanırsa hastalığın görülme oranı o kadar azalacaktır." şeklinde konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
05.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Şap aşısı yaptırmayan hayvancılara para cezası uygulanacak
Link: Şap aşısı yaptırmayan hayvancılara para cezası uygulanacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız