Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
2B Yasasında Köklü Değişiklik  

- 2B YASASINDA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK 
- TÜRKİYE GENELİNDE YAKLAŞIK 460 BİN MÜRACAATIN YARISINDAN FAZLASINI İLGİLENDİREN 2B YASASINDAKİ SON DÜZENLEME TBMM’DE KABUL EDİLDİ
-TARIM ARAZİLERİNDE YÜZDE 50 İNDİRİM GETİRİLİRKEN, YASA İLE SAYI SINIRI GETİRİLMEDEN TÜM ARAZİLERDE RAYİÇ DEĞERİN YÜZDE 50’Sİ ALINACAK
-BUNUN YANINDA SON 5 YILDA ÖDENEN ECRİMİSİL MİKTARI DA ÖDENECEK MİKTARDAN DÜŞÜLECEK


MUĞLA (İHA) - Kamuoyunda 2B yasası olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını düzenleyen yasada son değişiklik dün gece saat 00.15’te TBMM’de görüşmeler tamamlanarak, yasada köklü değişiklikler yapıldı.
 
 
Daha önce Ak Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa’nın önerisiyle 2B arazilerinin satışında peşinat zorunluluğu kaldırılmıştı. Bu defa tarım arazilerinin satışında yüzde 50 indirim uygulaması getirildi.
 
Kabul edilen yasa ile büyüklük ve sayı sınırı getirilmeden tüm tarım arazilerinde, satış sırasında arazinin rayiç değerinin yüzde 50’si alınacak. Eğer bu bedel peşin ödenirse indirim yüzde 60 olacak. Yani rayiç bedelin yüzde 40’ını ödeyen yıllardır kullandığı 2B arazisinin tapulu sahibi olacak. Buna ilaveten aynı arazi için son beş yılda ecrimisil olarak ödenen miktarlar da düşüldükten sonra ödenecek miktar belirlenecek.
 
TAKSİT SAYISI UZATILDI
 
Ayrıca taksitli ödeme yapmak isteyenler için vadeler uzatıldı. Mücavir alandaki tarım arazilerinde ödeme vadesi 3 yıldan 5 yıla, taksit sayısı da 10 çıkarılırken, kırsal alandaki arazilerde vade 4 yıldan 6 yıla, taksit sayısı da 12’ye çıkarıldı. Geçimini sağlamak için üzerinde tarım yaptığı alanlara sahip olmak isteyen vatandaşlar için büyük kolaylık sağlanırken, yasa ile 2B haricindeki hazine arazilerinde de aynı indirim oranı kabul edilmiş oldu. Ayrıca arazi üzerine ikamet amaçlı ev ve müştemilat yapanlar da bu haklardan faydalanabilecek. Böylece zilliyet sahiplerinden peşinat yatıramayanlar hak kaybına uğramaktan kurtuldukları gibi, ödemelerde de büyük kolaylık yakalamış oldular.
 
VATANDAŞLARIN HAKLARINI KORUDUK
 
Yasa değişikliğinin görüşülmesi sırasında büyük gayretleri olan Ak Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, yıllarca bu sorunu çözmeyen zihniyetlerin şimdi bol keseden konuştuklarını ve konuyu istismar ettiklerini söyledi. Ak Parti iktidarı olarak en başından itibaren yılların kanayan yarasını vatandaş lehine çözmek konusunda kararlı olduklarını ve bunun için çaba sarf ettiklerini ifade eden Ali Boğa, gelir düzeyi düşük, geçimi için araziyi işleyen ve tarım yapılır hale getiren vatandaşların haklarını korumak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Ekleme Tarihi
06.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: 2B Yasasında Köklü Değişiklik
Link: 2B Yasasında Köklü Değişiklik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız