Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sırbistan'da "Süt Zirvesi"
 
 
Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya ve Sırbistan'ın tarım bakanları, son dönemde bazı Balkan ülkelerinde satılan ve kanserojen madde tespit edilen sütlerle ilgili toplantı yaptı.

Batı Balkan ülkeleri Hırvatistan ve Sırbistan'da üretilen, içerisinde kanserojen madde bulundurdukları gerekçesiyle geçen ayın sonlarına doğru piyasadan toplatılmaya başlanan sütlerle ilgili Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen toplantıya, Bosna-Hersek Dış Ticaret, Tarım ve Ekonomi Bakanı Mirko Saroviç, Hırvatistan Tarım Bakanı Tihomir Yakovina, Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su İşleri Bakanı Lyupço Dimovski ile Sırbistan Tarım Bakanı Goran Knejeviç katıldı.

Sırbistan Tarım Bakanı Goran Knejeviç, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, sütlerin içerisindeki kanserojen maddenin kontrol altına alındığını, bu sorunun tamamen çözülmesi için gerekli tedbirlerin alınacağını belirtti. Knejeviç, bölge ülkelerinde şimdiden hayvan yemi ve çiğ süt konusundaki denetimin artırıldığını ifade etti.

Sırbistan hükümetinin gelecek hafta itibariyle, sütün bir litresinde bulunmasına izin verilen "aflatoksin" maddesinin 0.05 miligrama indireceğini ifade eden Knjeviç, bu düzeyin Avrupa standartlarına uygun olduğunu söyledi.

Bugünkü görüşmede, bölge ülkelerinde üretilen sütü denetleyecek bir referans laboratuvarı kurulması yönünde karar alındığını da kaydeden Knjeviç, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Makedonyalı mevkidaşlarıyla bu konuda düzenli toplantıların yapılacağını, bir sonraki toplantının gelecek ay Saray Bosna'da düzenlenceğini kaydetti.

Hırvat Bakan Tihomir Yakovina ise sütle ilgili durumun Hırvatistan'da kontrol altında olduğunu, geçen yıl yaşanan kuraklığın bölgedeki bu süt sorununa neden olduğunu savundu.

Ülkesinde üretilen sütün yüzde 7'sinde aflatoksin oranının fazla olduğunu ifade eden Yakovina, "Hayvan yeminin değiştirilmesi bu sorunu çözecektir" dedi.

Makedonyalı Bakan Lyupço Dimovski ve Bosna-Hersekli Bakan Mirko Saroviç ise ülkelerindeki sütteki aflatoksin miktarının Avrupa Birliği normlarına uygun olduğunu belirtti.

- Hırvatistan ile "süt savaşı" söz konusu değil-

Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mirko Saroviç ise, Bosna-Hersek'te devlet makamlarının ithal edilen sütün kontrolünü ve denetimini yaptığını söyledi.

"Bosna-Hersek'e Sırbistan ve Hırvatistan'dan süt ithal ediliyor ve bu üreticiler ihracat yaparken süt içerisindeki aflatoksin miktarını göstermek zorundadır" diye konuşan Şaroviç, bölgenin bazı medya kurulaşları tarafından yapılan yorumların aksine Hırvatistan ile aralarında "süt savaşı"nın söz konusu olmadığını söyledi.

Hırvatistan ve Sırbistan'da üretilen bazı sütler, içerisinde kanserojen madde bulundurdukları gerekçesiyle 21 Şubat 2013 tarihinde piyasadan toplatılmaya başlanmıştı.

Muhabir: Medin Haliloviç - Kemal Zorlak

Yayıncı: Ömer Çetses - Belgrad








http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
07.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Sırbistan, Süt Zirvesi, süt, hayvancılık
Link: Sırbistan'da Süt Zirvesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız