Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ödemiş Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halil Deveci 

ÖDEMİŞ’TE SÜT FESTİVALİ HAZIRLIĞI SÜRÜYOR

İZMİR (İHA) - Türkiye’nin süt ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan, İzmir ilinin toplam süt üretiminin yüzde 50’sini gerçekleştiren, Küçük Menderes Havzasında hayvancılık sektörünün lokomotifi Ödemiş’te ilk kez süt festivali düzenleniyor.
 
Festival çalışmaları hakkında bilgi veren Ödemiş Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halil Deveci, şunları söyledi: “İlçemizde eskiden insanların kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere besledikleri birkaç büyük baş hayvanın ardından pamuk, tütün, patates gibi önemli üretimlerden pamuk ve tütünün yok olması ile birlikte insanların hükümetin de hayvancılığa verdiği önemli desteklemelerin ardından bölge çiftçimiz süt hayvancılığına yöneldi. Yıllara göre bakacak olursak, 2005 yılında yıllık bazda İzmir genelinde süt üretimi 670 bin ton iken, 2012 yılında bu rakam bu rakam 1 milyon 200 bin tonu aşmıştır. Hayvan başı bölgemizde yıllık üretim yaklaşık 6,5 tona ulaşarak AB süt verimliliği rakamlarına yaklaşmış bulunmaktayız. İzmir geneline bakacak olursak da Avrupa Birliği mevzuatına uyum sürecinde, AB standartlarında üretim yapılması ve özellikle de halk sağlığı için ülkemizde süt tüketiminin arttırılması gerekliliği ile soğuk süt zincirinde başarı gün geçtikçe artmakta. Bu çalışmalarda il tarım ve ilçe tarım müdürlüğümüz ve birliklerimizle yaptığımız ortak çalışmalar da azımsanmayacak oranda artmaya başlamış ve soğuk süt zincirinde üreticilerimizden gelen talepleri de yerinde değerlendirerek destek olmaya devam ediyoruz.
 
İl bazında 450 bini aşan büyükbaş hayvanın yaklaşık yüzde 50’lik kısmının Küçük Menderes havzasında bulunduğunun altını çizen Deveci, "200 bini aşan hayvan ile Küçük Menderes hayvancılığın merkezi durumundadır” dedi.

"SEKTÖRE DEĞER KANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ"
 
Hayvancılığın ve süt üretiminin merkezinde bir festival düzenlemek üzere yola çıktıklarını aktaran Deveci, açıklamalarına şöyle devam etti: “Düzenlenecek süt festivali üzerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe müdürlüğü, ilçemizde ve çevremizdeki mandıralar, oda ve borsalarımızla da görüş alışverişi işbirliği sürdürmekteyiz. Yer tahsisi konusunda da Ödemiş Belediyemiz destekte bulundu. Festival belediyenin fuar alanında düzenlenecek. Burada Türkiye’nin her yerinden sektörün içerisinde yer alan davetlilerin katılımı ile Ödemiş’in süt, peynir üretimini her yere duyurmak ve ilçeye festivalle güzellik katarak ekonomik bir değer kazandırmayı hedefliyoruz. İzmir genelinde 174 adet süt ve süt ürünleri işleme tesisi var. Yaklaşık bunun 60 tanesi bizim bölgede. Öte yandan il genelinde 8 adet süt üretici birliği, 37 adet de kooperatif mevcut. Ege bölgesindeki hayvan sayısı açısından bakıldığında İzmir ikinci sırada yer alırken, süt verimliliği açısından ise birinci sırada yer almakta. İzmir’i bu alanda ileriyi taşıyanda bölgemizdeki hayvancılık olmuştur."
 
Sayısal verilerin bölgenin önemini ortaya koyduğunu vurgulayan Halil Deveci, "Biz de sadece festival olsun anlamında değil, kurumlarla, bu sektörde yer alan kuruluşlarla ciddi bir çalışma yapıyoruz. Hedefimiz bölgeyi daha iyi tanıtmak olacaktır. Bunun için ortak görüş olarak 29 Mayıs ile 1 Haziran tarihleri arasında 3 gün devam edecek bir süt festivali için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
07.03.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Ödemiş’te Süt Festivali Hazırlığı Sürüyor
Link: Ödemiş’te Süt Festivali Hazırlığı Sürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız