Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

“AB pazarı için hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele şart”
 
 

ANKARA (CİHAN)- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ülkemizde hayvansal üretimde verimliliğin artması ve elde edilen ürünlerin Avrupa Birliği (AB) ve diğer dış pazarlara kolayca girerek rekabet etmesi isteniyorsa, öncelikle hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele edilmeli ve birçok hastalıkta eradikasyon sağlanmalıdır.” dedi.


        Bu yıl yürürlüğe giren 'Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliği'ne ilişkin açıklama yapan Bayraktar, ruam, sığır tüberkülozu, sığır, koyun ve keçi brusellozu, sığır vebası, Afrika at vebası, kuş gribi, kuduz ve şap olmak üzere 9 hastalığın yönetmelik kapsamına alındığını bildirdi. Bayraktar, ilgili hastalıklarda, yerel kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenen miktarlar üzerinden, yönetmelikte belirtilen esaslara göre hayvan sahiplerine tazminat ödeneceğini kaydederek, yarış atlarının kıymet takdirleri yapılırken damızlık ve yarış atı değerinin dikkate alınmayacağını, at bedeli olarak kıymet takdiri yapılacağını vurguladı.

        Yönetmeliğe göre, her hastalığa göre hayvan kıymet değerinin tamamı ya da belli bir oranın sahiplerine tazminat olarak ödeneceğini belirten Bayraktar, tazminat ödenmesini gerektiren hallerde, hayvanların sarf ve tüketimi mümkün olan et, deri ve diğer kısımlarının bedelinin, üreticinin hak ettiği tazminattan düşüleceğini bildirdi.

        KESİM 30 GÜN İÇİNDE YAPILACAK

        Şemsi Bayraktar, tazminatlı hastalıklara yakalanan hayvanlar ile bakanlığın kesilmesini uygun gördüğü tazminatlı hastalıktan şüpheli hayvanların kesiminin 30 gün içinde yapılacağına işaret ederek, şöyle devam etti: “Bu süre içinde uygun kesim yeri bulunamadığı takdirde söz konusu hayvanlar mahallinde bakanlıkça itlaf ve imha edilecektir. Yönetmeliğe göre; hayvansal ürün, yem, madde ve malzemelerin bedelleri ile imha, nakliye ve dezenfeksiyon masraflarının tamamı da yerel kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenen miktarlar üzerinden, yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde hayvan sahiplerine tazminat olarak ödenecektir. Kuduz hastalığından şüpheli sığırlar 6 ay, koyun ve keçiler 3 ay, masrafları sahibine ait olmak üzere karantinaya alınacak ve karantina süresi içinde elde edilecek hayvansal ürünler halk sağlığının korunması için imha edilecek ve tazminat ödenmeyecektir. Ayrıca ihbarı mecburi bir hastalığa karşı koruma sağlamak amacıyla yapılan aşı ve serum uygulaması nedeniyle öldüğü veya ölüm öncesi kesime tabi tutulduğu resmî veteriner hekim raporu ile tespit edilen hayvanların bedellerinin tamamı, yerel kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenen miktarlar üzerinden hayvan sahiplerine tazminat olarak verilecektir.”

        “HASTALIKLARLA ETKİN MÜCADELE EDİLMELİ”

        Hayvansal üretimde hastalıkla etkin mücadelenin önemi vurgu yapan Şemsi Bayraktar, “Ülkemizde hayvansal üretimde verimliliğin artması ve elde edilen ürünlerin AB ve diğer dış pazarlara kolayca girerek rekabet etmesi isteniyorsa, öncelikle hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele edilmeli ve birçok hastalıkta eradikasyon sağlanmalıdır. Özellikle şap, brusella, tüberküloz, çiçek gibi hastalıklar bu kapsamda değerlendirilmesi gereken en önemli ve öncelikli hastalıklar olarak göze çarpmaktadır. Çünkü sınırların hayvan geçişi açısından tam olarak kontrol altına alınamaması ve ülke içi hayvan hareketlerinin kontrol edilememesi nedeniyle bahsi geçen bazı hastalıklar ülkemizde mevcuttur ve gerek insan ve hayvan sağlığında gerekse ülke içi üretim ve dış ticaret imkânlarında yarattığı olumsuzluklar nedeniyle önemli bir tehdit olarak hala güncelliğini korumaktadır.” diye konuştu.

        

CİHAN
Preferences
§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Backspace
Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
Return
capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
\
shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift
English
alt
alt

Ekleme Tarihi
10.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: AB pazarı için hayvan hastalıkları
Link: AB pazarı için hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele şart'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız