Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sertifikalı Patates Tohumu Dağıtımına Başlandı 

SERTİFİKALI PATATES TOHUMU DAĞITIMINA BAŞLANDI


SAMSUN (İHA) - Samsun Valiliği İl Özel İdare kaynaklı olarak yürütülen “Sertifikalı Tohumluk Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında alımı yapılan 160 ton marfona, agria ve marabel çeşidi sertifikalı patates tohumluğunun dağıtımına başlandı.
 
Sırasıyla “Muayene ve Kabul Komisyonu” gözetiminde; 34 ton Havza, 35 ton Ladik, 14 ton Asarcık, 70 ton Vezirköprü ve 7 ton Kavak İlçe Müdürlüklerine olmak üzere dağıtımına başlanan patates tohumunun 15 Mart’ta tamamlanacağı belirtildi. İlçe Müdürlükleri ise söz konusu sertifikalı patates tohumluğunun dağıtımını, önceden kaydını yaptırmış olan çiftçilere yönelik olarak gerçekleştirecek.

Samsun’da tahmini 18 bin 800 da alanda patates yetiştiriciliği yapılmakta olup, çiftçiler yaygın olarak kendi tohumluğunu veya vasfı bilinmeyen patatesleri tohumluk olarak kullanıyor. Ayrıca yıllarca aynı tohum kullanılması neticesinde patateste hastalık ve zararlılar görülmeye başladı. Bunun sonucu ortalama olarak dekardan 1.5- 2 ton ürün alınıyor. Bu da sertifikalı tohumluğun kullanılmasını zorunlu hale getiriyor.
Birim alandan daha fazla ürün alabilmek için patateste uygun yetiştirme tekniklerinin uygulanmasının yanı sıra, tohumluk olarak kullanılan patatesin sertifikalı olması da çok önemli. Projenin uygulanması ile patates tarımında sertifikalı patates tohumluğu kullanımıyla patates üretiminin artırılması ile gelir seviyesi düşük olan bu ilçelerdeki çiftçilerin gelirlerini arttırmak ve gelecek yıllar içinde kendi tohumluklarını temin etme yollarını açmak hedefleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Projenin uygulandığı 2008 yılından beri, ilçelerimizde sertifikalı patates kullanımının yaygınlaşması sonucu patates için önemli olan bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele masraflarının azalmasının yanı sıra, patates tarımında dönümde üretim artışı kazandırılmıştır. Şimdiye kadarki uygulamalar neticesinde yeni çeşitlerin de bu ilçelerimizde önder çiftçilerimizce denenerek, diğer çiftçilere sertifikalı patates tohumu kullanımında örnek olmasıyla ilimizde patates üretim miktarı daha da artacaktır. Ayrıca sertifikalı patates tohumu kullanımı sonucunda bitki hastalık ve zararlıları ile mücadelede pestisit azalması sonucunda ekolojik denge korunmuş olacaktır” denildi.

Ekleme Tarihi
13.03.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Sertifikalı Patates Tohumu Dağıtımına Başlandı
Link: Sertifikalı Patates Tohumu Dağıtımına Başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız