Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kışlık Aspir İçin Çalışma Başlatıldı



Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi, aspir bitkisinin kış mevsiminde de yetiştirilmesi için çalışma başlattı.


Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Güngör Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de üretimi yapılan yağlı tohumlu bitkilerden aspirin ekim alanlarının istenen seviyelerin çok altında olduğunu söyledi.

Türkiye'de yılda yaklaşık 30 bin, dünyada ise 700 bin ton aspir üretildiğini belirten Yılmaz, "Türkiye, yağlı tohumlu bitki üretiminde ihtiyacını karşılayamayan, ciddi miktarlarda açığı olan bir ülke. Yaklaşık yılda 2 milyon 300 bin ton yağlı tohum, 1 milyon ton kadar da yağ ithal ediyoruz. En fazla üretilen yağ bitkisi ayçiçeği. Türkiye'nin yıllık toplam yağlı tohum üretimi, yaklaşık 2,5 milyon ton. Yağ ve yağlı tohum ithalatının azaltılabilmesi için, yağ bitkileri ekim alanı ve üretiminin arttırılması gerekiyor. Bu kapsamda üzerinde durulan bitkilerden birisi de aspirdir" diye konuştu.

TÜBİTAK'ın yerli çeşit ve tohumluk üretiminde dışa bağımlılığı azaltabilmek için proje desteği çağrı programına, yağ bitkilerinden ayçiçeği, kolza, aspir ve soyayı aldığını aktaran Yılmaz, "Aspir yüzde 25-40 oranında yağ içeren ve yağı kaliteli olan bir bitki. İçerdiği yağın yüzde 90'ı doymamış yağ asitlerinden olup, bunlar içerisinde yüzde 77 oranında linoleik asit içermektedir. Bu oran ayçiçeğinde yüzde 70 civarındadır" ifadelerini kullandı.

-Verim artacak-

Prof. Dr. Yılmaz, son yıllarda yüksek verimli ve yağ oranı yüksek aspir çeşitlerinin geliştirildiğini bildirerek, Tokat ve yöresinde de kışlık aspir ekimi için çalışma başlattıklarını söyledi.

Kışa dayanıklı aspir çeşidi geliştirme çalışmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Tokat ve yöresinde kışa dayanıklı aspir ile yörenin yağ bitkileri üretimine büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Aspir bitkisinin kış aylarında ekiminin yapılması ciddi miktarda verim artışına yol açacak. Ekim ayının ilk 2 haftasında toprakla buluşturulacak aspir, Temmuz ayında hasat edilecek. Kış aylarında yaklaşık 3 ay kar altında kalacak aspir bitkisinden çok daha yüksek verim elde etmeyi planlıyoruz. Bitkinin hasat süresi uzayacak ama verim de artacak."

Prof. Dr. Güngör Yılmaz, aspir bitkisinin kışlık ekiminin yapılması durumunda yörenin tarımsal ürün desenine ve Türkiye'nin yağ ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Anadolu'da diken olarak bilinen aspirin buğdaydan iki kat fazla kazandırdığı, yağının, zeytinyağı gibi rafine edilmeden tüketilebildiği, yağından sabun, boya, vernik ve cila elde edilebildiği bildirildi.









http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
14.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kışlık Aspir İçin Çalışma Başlatıldı
Link: Kışlık Aspir İçin Çalışma Başlatıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız