Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Temmuz 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türk çayına organik üretim 


Dünyada üzerine kar yağan tek çay olma özelliği taşıyan Türk çayının tamamının organik üretilmesi için çalışmalar hızlandırıldı.


Dünyada üzerine kar yağan tek çay olma özelliğini taşıyan Türk çayının tamamının organik üretilmesi çalışmaları kapsamında bu yıl 20 bin 985 üretici, 78 bin 602 dekar alanda organik çay üretimine başlayacak.

Türk çay sektörünün geleceğiyle ilgili yürütülen organik çay üretiminin yaygınlaştırılması projesi kapsamında, Hemşin Vadisi yaklaşık 3 yıl önce ''Organik Tarım Havzası'' ilan edilerek, 3 bin 338 üretici 13 bin 86 dekar alanda organik çay üretimine geçmişti.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ise organik tarıma geçiş sürecinde üreticiye dekar başına başlangıç yılı için 130, ikinci yıl için 260, üçüncü yıl tam organik tarım alanları için 425 lira destekleme sağlamıştı. Bu yıl ise 88 köyde 20 bin 985 üretici, 78 bin 602 dekar alanda organik çay tarımına geçecek. Bu çalışmayla 10 bin ton organik kuru çay üretiminin gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.

ÇAYKUR, önümüzdeki yıllarda 758 bin dekar alanda yapılan çay tarımının tamamını organiğe dönüştürmeyi ve ''üzerine kar yağan tek çay Türk çayı'' sloganı ile özellikle yurt dışında kendine önemli pazar oluşturmayı hedefliyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Saklı, üzerine kar yağmasının Türk çayının değerini artırdığını, zararlı maddelerle mücadeleyi kolaylaştırdığını belirtti.

Dünyada çay tarımının Türkiye'ye göre daha sıcak bölgelerde yapıldığını ifade eden saklı, hava sıcaklığı sıfırın altına indiği için zirai ilaç kullanım gerekliliğinin ortadan kalktığını ifade etti.

Yrd. Doç. Dr Saklı, yurt dışı pazarlarda çayda tarım ilacı kullanılmadığının mutlaka vurgulanması gerektiğini belirterek, Türkiye dışında çay üreten ülkelerin organik çaylarında dahi az da olsa pestisit söz konusu olduğunu söyledi.








http://www.tarimtv.gov.tr/

Ekleme Tarihi
15.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Türk çayına organik üretim
Link: Türk çayına organik üretim




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız