Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yarış atları gücünü ''Maydanoz Balı''ndan alıyor


 
Türkiye'nin maydanoz ihtiyacının yaklaşık yüzde 35'ini karşılayan Hatay'da, yoğun olarak maydanozdan beslenen arıların ürettiği bal, besin ve güç kaynağı olması nedeniyle yarış atlarına da yediriliyor.


Bağırsakları çalıştırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı ve kan akışını hızlandırıcı özellikleriyle salataların vazgeçilmezi arasında yer alan maydanozdan yoğun olarak beslenen arıların ürettiği bal, besin ve güç kaynağı olması nedeniyle yarış atlarına da yediriliyor.

Türkiye'nin maydanoz ihtiyacının yaklaşık yüzde 35'ini karşılayan Hatay'da, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da ihracatı yapılan maydanoz, son yıllarda üretimine başlanan balıyla da adından söz ettiriyor.

Ülkenin maydanoz üretiminde ilk sırada yer alan Hatay'da yapımına başlanan ''maydanoz balı'' amino asitlerin yüksekliği ve bol miktarda polen içermesi nedeniyle önemli bir besin ve güç kaynağı arasında yer alıyor.

Hatay Arı Yetiştiricileri Birliği (Hay-Bir) Başkanı Mehmet Ekici, yaklaşık 2 yıl önce bölgede çok fazla bulunan maydanozdan farklı şekilde nasıl yararlanılabileceği konusunda girişimde bulunduklarını ve bu kapsamda bölgede arıcılığı geliştirerek bal üretimine başladıklarını kaydetti.

Üretimin en fazla yapıldığı İskenderun ilçesine bağlı Arsuz beldesi ile Samandağ ilçesinde, maydanoz üretim alanlarının yakınınına yerleştirilen kovanlarda bal üretimi yapıldığını ifade eden Ekici, 15 Mayıs-15 Haziran dönemlerinde 100 tona kadar bal alabildiklerini söyledi.

Ekici, maydanozdan beslenen arıların yaptığı balın diğer ballardan farklı özelliğinin olduğunu vurguladı.







http://www.tarimtv.gov.tr/

Ekleme Tarihi
18.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: maydanoz balı
Link: Yarış atları gücünü ''Maydanoz Balı''ndan alıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız