Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bağları Önce Dolu Sonra Don Vurdu



Saruhanlı ilçesinde geçen hafta etkili olan dolu yağışında zarar gören bağlarda bu kez de zirai don olayının meydana gelmesi üzüm rekoltesinde düşüş beklentisine yol açtı.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akşam saatlerinde 7 derece olan hava sıcaklığının sabaha karşı sıfır dereceye düşmesi sonucu bağlarda zirai don meydana geldiğini belirtti.

Bağlarda üzüm verecek olan yeşil aksamın uyanma aşamasında olduğunu, don olayının bu tarihe denk gelmesinin tam bir felakete yol açtığını ifade eden Okur, üzüm rekoltesinde çok büyük kayıplar oluşacağını dile getirdi.

Üzümün başkenti olarak bilinen ilçede 85 bin dekar bağ alanı bulunduğunu, ülke genelinde üretilen yıllık kuru üzüm miktarının yüzde 15'nin Saruhanlı'dan karşılandığını anımsatan Okur şu bilgileri verdi:

"Üzümün başkenti bu yıl dolu ve dona teslim oldu. Bağlarımızda çok büyük zararlar oluştu. Hava sıcaklığı sabaha karşı sıfır dereceye düştü. Bağlarda uyanan gözlere soğuk vurdu. İlçemizdeki binlerce dekar bağ zarar gördü. Üzüm salkımlarının oluşacağı ve şu an uyanma aşamasında olan gözler artık kuruyup dökülecek. Yaptığımız incelemelere göre zirai don olayı ilçenin her bölgesinde var. Kimi yerlerde yüzde 30, kimi yerlerde ise yüzde 60 civarında dondan etkilenen bağ tespit ettik.

Don olayına karşı alınabilecek hiçbir önlem yok. Bunun ne kimyasal ne de biyolojik hiçbir mücadelesi yok. Eskiden tarlanın başında saman ve lastik yakarak önlem alınmaya çalışıldı ancak fayda etmedi. Tek çare tarım sigortası yaptırmak. Bağını sigorta yaptıranlar bir nebze olsun zararını telafi edecek. Ancak sigorta yaptırmayanlar bu yıl ekonomik anlamda büyük sıkıntı çekecek. Bunun emek ve çabası da var. Bu yıl rekoltede büyük kayıplar bekliyoruz."

Muhabir: Muammer Kökcüoğlu

Yayıncı: Ramazan Ercan - MANİSA









http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
19.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Bağları Önce Dolu Sonra Don Vurdu,saruhanlı
Link: Bağları Önce Dolu Sonra Don Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız