Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kayısıya Fındık Gibi Destek Talebi 

- KAYISIYA FINDIK GİBİ DESTEK TALEBİ
- TZOB YÖNETİM KURULU ÜYESİ BEKİR ŞİNASİ ÖZDEMİR:
- “KAYISI MİLLİ ÜRÜNLER STATÜSÜNE ALINMALI”


ELAZIĞ (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Elazığ Ziraat Odası Meclis Başkanı Bekir Şinasi Özdemir, kayısıya da fındık gibi destek sağlanması gerektiğini belirterek, “Kayısı milli ürünler statüsünde değerlendirilmeli ve önemsenmelidir” dedi.

Türkiye’nin dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini gerçekleştirdiğini belirten Özdemir, bölge ve ülke için değeri çok büyük olan kayısının mutlak surette desteklenmesi ve kilogram bazında prim verilmesi gerektiğini vurguladı. Bekir Şinasi Özdemir, “Kayısı üreticisi çok zor durumdadır. Son yıllarda maliyetinin de çok altında satılan kayısı, bazen hiç satılamamaktadır. Bu yüzden ağaçlar kurumaya terk edilmek üzeredir. Sonbahar ve bahar ilaçlamaları yapılamaz hale gelmiştir. Geçen yıllardan kalan işçi alacaklarını ödeyemeyen üreticilerimiz perişan haldedir. Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini üreten ülkemizde kayısı da fındık gibi desteklenmeli ve milli ürünler statüsünde değerlendirilmeli ve önemsenmelidir” diye konuştu.
 
"EN FAZLA KAYISI ÜRETİM MALATYA'DA"
 
Türkiye’de 2011 yılı verilerine göre kayısı üretiminin yüzde 63’ünün Malatya’da gerçekleştirildiği bilgisini veren Özdemir, “Bu ilimizi Mersin yüzde 8, Elazığ yüzde 5, Antalya yüzde 3, Kahramanmaraş yüzde 2, Isparta yüzde 2, Iğdır yüzde 2 ve Kayseri yüzde 2 olarak izlemektedir. Ülkemizde yetiştirilen kayısılar sofralık ve kurutmalık olarak değerlendirilmektedir. Malatya ilimizde üretilen kayısının yüzde 90’ı kurutmalık olarak pazarlanmaktadır. Sofralık kayısı üretimi ise genellikle Mersin, Hatay, Adana, İzmir, Kars ve Antalya’da yapılmaktadır” şeklinde konuştu. Kayısının, kuru, dondurulmuş, konserve, pulp, nektar, konsantre, reçel, marmelat, pestil gibi çok çeşitli ürünlere işlenebilen bir meyve olduğunun altını çizen Bekir Şinasi Özdemir, bu meyvenin çekirdeğinden de badem yağı ve esans üretilebildiği gibi yakacak olarak da faydalanıldığını belirtti.
 
"KAYISI İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK FAYDALI"
 
Yaş ya da kurutulmuş kayısının insanlar üzerindeki faydalarının sayılamayacak kadar çok olduğunu, tüketilmesi yönünde mutlaka faaliyetler yürütülmesi gerektiğini bildiren Özdemir, kayısının, içerdiği mineral maddeler ve vitaminler bakımından beslenmedeki öneminin büyük olduğunu dile getirdi. Özdemir, "Uzmanlara göre, kayısı sinir sistemine etki ederek zihinsel faaliyetlerin düzenlenmesinde, stresin azaltılmasında, sinirlerin düzenli çalışmasında, çocuklarda diş ve kemik gelişiminde, mide ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasında, kabızlığın önlenmesinde, kan yapımının artırılmasında oldukça faydalıdır. Kalp kaslarını kuvvetlendirerek daha düzenli çalışmasını sağladığı gibi kansere karşı da koruyucu bir etkiye sahip olduğu vurgulanmaktadır” şeklinde konuştu.

Kayısının, dünyada sınırlı sayıda ülkede üretiminin yapıldığını, buna bağlı olarak kuru kayısı üreten ülke sayısının da oldukça az olduğunu açıklayan Özdemir, dünya kuru kayısı üretimi ve ticaretinin yaklaşık yüzde 75’inin Türkiye tarafından yapıldığını belirtti. 2012 yılı itibarıyla kuru kayısı ihracatından 296,6 milyon dolar gelir elde edildiği bilgisini de veren Bekir Şinasi Özdemir, üreticilerin sorunları ve bu sorunlarla ilgili öneriler hakkında da bilgi verdi. Özdemir, “İlkbahar geç donları üretimi etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Üretimde meydana gelen dalgalanmalar fiyatları doğrudan etkilemektedir. Fiyat dalgalanmalarından en fazla etkilenen kesim üreticilerimiz olmaktadır. Rekolte artışı yaşanan yıllarda fiyat düşerken, rekoltenin düşük olduğu zamanda tüccarın elinde ürün olduğu gerekçesiyle az alım yapması, yine üreticiyi mağdur etmektedir. Kuru kayısının değerinden pazarlanması bakımından ürünün bir kısmının taze olarak pazarlanması sağlanmalıdır. Bu amaçla taze kayısı ihracatına destek verilerek kuru kayısıda fiyat düşüşleri önlenmelidir.Bölgemiz üreticileri için en önemli risk ilkbahar geç donları olup, zaman zaman üretimde önemli kayıplara yol açmaktadır. Çiftçilerimiz tarım sigortası konusunda bilgilendirilmeli, donu önleyici tedbirlerin alınmasında desteklenmeli ve kendilerine bilgi aktarılmalıdır. Bunun yanında üretim planlaması yapılarak, kayısının uygun yerlerde yetiştirilmesi sağlanmalı, bölgenin ekonomik konumuna, ekolojisine göre çeşitler belirlenmelidir. Hangi bölgelerde sofralık, hangi bölgelerde kurutmalık veya sanayiye uygun çeşitlerin yetiştirileceği tespit edilmelidir" dedi. 

Ekleme Tarihi
23.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kayısıya Fındık Gibi Destek Talebi
Link: Kayısıya Fındık Gibi Destek Talebi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız