Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
tarım ilaçları 

Aman dikkat, kaçak tarım ilaçları zehir saçıyor!
 
 
 
Tarım Bakanlığı’nın Yunanistan genelinde sadece geçtiğimiz ay 61 tarım üreticisi ve tüccarına kaçak tarım ilacı kullanımı ve ticareti yaptıkları gerekçesiyle 135.000 euro para cezası kestiği öğrenildi.

Ekonomik krizle birlikte son yıllarda tarım üreticilerinin kaçak tarım ilaçlarına yöneldiği artık çiftçiler arasında da saklanmayan bir sır haline gelirken, yetkililer, kesilen cezaların “okyanusta damla” niteliğinde olduğunu ifade ediyorlar.

Yunanistan Bitkileri Koruma Derneği’nin verilerine göre, ülkedeki kaçak tarım ilacı pazarında yıllık 36 milyon euro’yu bulan cirolar dönüyor ve tarlalarda kullanılan ilaçların yaklaşık %20’sini kaçak ilaçlar oluşturuyor.

Kaçak tarım ilaçlarının birçok zararlara yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, Selanik’te bilinçsizce kullanılan kaçak tarım ilaçları nedeniyle 7 bin dönümlük pamuk ve sebze ekili arazinin tamamen yanması örneğini veriyorlar. Ziraat mühendisleri tarafından yapılan araştırma sonrasında, bahsekonu arazilerde kullanılan ilaçta Yunanistan’da yasaklanan bir maddenin kullanıldığının tepsi edildiği belirtiliyor.

Mali krizle birlikte Yunanistan’da tarım ilaç fiyatlarının yüksek olması, tarım üreticilerini kendi sağlıklarını ve tarlalarını düşünmeden, Bulgaristan ve diğer ülkelerden kaçak yollarla gelen ve daha ucuz olan ilaçları kullanmaya sevk ediyor. Öte yandan birçok çiftçinin deposunda yıllar önce yasaklanan tarım ilaçlarına bile rastlamanın mümkün olduğu kaydediliyor.

Yunanistan Tarımsal Kalkınma Bakanlığı yetkilileri sadece 2012 yılında komşu ülkelerden 100 ton yasaklanmış ot ilacının Yunanistan’a kaçak yollardan getirildiği açıklamasını yaptılar. Tarlalarda kullanılan daha birçok ilacın kanser, kalp ve sinir rahatsızlıklarına yol açtıkları gerekçesiyle AB'de yasaklanmış ilaçlar olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan Yunanistan İstatistik Kurumu’na göre ekonomik kriz döneminde gübre fiyatlarının %9 oranında artış kaydetmesi, çiftçileri ucuz ve kaçak tarım ilaçlarına yönelmesinde önemli rol oynuyor.

Rusya’dan Çin’e ve Bulgaristan’a kadar birçok ülkeden Yunanistan’a kaçak yollardan kaynağı belirsiz olan ve insan sağlığına da, ekili arazilere de zarar verebilecek kaçak ilaçların sokulduğu belirtiliyor.











http://www.azinlikca.net/

Ekleme Tarihi
24.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  tarım ilaçları
Link: Aman dikkat, kaçak tarım ilaçları zehir saçıyor!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız