Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fıstık Çamı İçin Yollara Düştü 

FISTIK ÇAMI İÇİN YOLLARA DÜŞTÜ

İZMİR (İHA) - Kozak Yaylası’nda en büyük ekonomik değer olan fıstık çamlarının peşpeşe kesildiği haberleri üzerine bölgeye giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, 5 köyü dolaşıp garanti verdi; “Yeni yasayla köy tüzel kişiliğine ait fıstık çamlarının belediyeye devredileceği endişesi yaşamayın. Bindiğiniz dalı kesmeyin! Biz sizin bir kuru dalınızı, çöpünüzü bile almayız” dedi.


Yeni yasayla birlikte Büyükşehir sınırlarına dahil olan ilçelerdeki köylere ziyaretlerine devam eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun rotası, bu kez Bergama ilçesine bağlı Kozak Yaylası’ydı. Çamköy, Karaveliler, Yukarıbey, Hacıhamzalar ve Aşağıcuma köylerini peş peşe ziyaret eden Kocaoğlu’nu, köy girişlerine asılan “Tire’de sütçü, Bayındır’da çiçekçi, Kozak’ta fıstıkçının dostu hoşgeldin” pankartlarıyla karşılandı. Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da katıldığı gezide Aziz Kocaoğlu’na Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı ve TMMOB Dönem Sözcüsü Ferdan Çiftçi, Gıda Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Hülya Yılmaz ve CHP Bergama İlçe Başkanı İdris Yavuzyılmaz da eşlik etti. Başkan’ın Kozak Yaylası’ndaki ana gündemi, kesilen fıstık çamları oldu.

“KURU BİR DAL BİLE ALMAYIZ”
 
İlk olarak Çamköy’de düzenlenen hayır yemeğine katılıp köylülerle dua eden Kocaoğlu, daha sonra Karaveliler Köyü’ne geçti. Köy kahvesinde ikram edilen çam fıstığından yiyen Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni yasa hakkında bilgi aktardı. Köy tüzel kişiliğinde ati arazilerin devri ile ilgili sorulara cevap veren Başkan Kocaoğlu, köylünün yüreğine su serpti. Muhtar Revaattin Yıldız’ın, “yeni yasayla birlikte köy tüzel kişiliğindeki arazilerde bulunan çam fıstığı ağaçlarının belediyeye mi vereceklerini” sorması üzerine Başkan Aziz Kocaoğlu, “Köylünün gelirinin, kazanılmış haklarının elinden alınmasına karşıyız. Yıllarca gözünüz gibi bakıp büyüttüğünüz, ektiğiniz, biçtiğiniz arazilerinizde, aşınızda, malınızda gözümüz yok. Sizden istediğimiz bir şey yok, size ne verebiliriz diye geldik. Köylünün bir kuru dalını, çöpünü almayız. Bu arazilerin sizde kalmasını hangi yöntemle sağlarız, bu formülü bulacağız. Bütün gücümüzü sizin yanınızda kullanacağız. Her zaman üreticinin yanındayız” dedi.

“KÖYLÜ BİNDİĞİ DALI KESMEZ”
 
Karaveliler Köyü’nden sonra Yukarıbey Köyü’ne geçen Kocaoğlu, burada da köy kahvesinde köylülerle bir araya gelip sorunlarını dinledi, taleplerini not aldı. Bazı gazetelerde çıkan, köy tüzel kişiliğindeki arazilerin belediyeye devredileceği için köylülerin buradaki ağaçları kestiği yönündeki haberlere de değinen Kocaoğlu, ziyaretinin asıl nedeninin bu haberler olduğunu söyledi. Köylünün kendi bindiği dalı keseceğine inanmadığını belirten Kocaoğlu, “Bu yönde spekülatif haberler var, gelip görmek istedim. Köylülerle konuştum, böyle bir şeyin olmadığını söylediler. Bu sene çam fıstığı ağaçlarında verim düşüklüğü yaşıyorsunuz. Tarım Park ve Bahçeleri Dairemiz size gerekli desteği vereceğiz” dedi. Yukarıbey Köyü Muhtarı İlhan Çakır da, haberlerin gerçeği yansıtmadığını, Orman Bölge Müdürlüğü’nden alınan izinle bakım amaçlı rutin kesim yapıldığını söyledi.

12 MUHTARLA GÖRÜŞTÜ
 
Başkan Kocaoğlu, Hacıhamzalar Köyü’nden geçerken gördüğü düzenleme çalışmaları hakkında da bilgi aldı. Düğün salonunun bahçesine yapılması planlanan sosyal yaşam alanını gezen Kocaoğlu, köylülere destek sözü verdi. Kocaoğlu’nun son durağı ise Aşağıcuma Köyü oldu. Köy girişine asılan “Tire’de sütçü, Bayındır’da çiçekçi, Kozak’ta fıstıkçının dostu hoşgeldin” pankartıyla karşılanan Aziz Kocaoğlu, burada Çamavlu, Güneşli, Demircidere, Kaplan, Hisarköy, Göbeller, Ayvatlar, Okçular köyü muhtarları ve köylülerle bir araya geldi. Muhtarların ortak isteği burada da kanalizasyon ve içme suyu şebekelerinin yenilenmesiyle arıtma tesisi kurulması oldu. En ilginç istek ise Okçular Köyü Muhtarı Seyfettin Yılmaz’dan geldi. Yılmaz köyüne taş müzesi kurulmasını istedi. Akşamları kahvede oturmaktan sıkıldıklarını belirten gençler de Başkan Kocaoğlu’ndan, köylerine spor alanı yapılmasını talep etti.

Köy ziyaretlerindeki toplantılarda kadınların olmadığını gören Kocaoğlu, evlere giderek kadınların da isteklerini dinledi. Televizyonda izledikleri Başkanlarını karşılarında gören kadınlar, ilk önce şaşkınlıklarını gizleyemedi; ardından koyu sohbete girdi. Kocaoğlu, köylü kadınlardan gelecek ziyaretlerinde toplantılara katılma sözü aldı. 

Ekleme Tarihi
26.03.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Fıstık Çamı İçin Yollara Düştü
Link: Fıstık Çamı İçin Yollara Düştü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız