Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ketencik’den jet yakıtı üretilecek

Anadolu'nun çorak topraklarında “jet yakıtı” üretilecek. Samsun Enerji Tarım Araştırma Merkezi, ABD’de yetişen yağından jet yakıtı üretilebilen ketencik bitkisinin Türkiye'de çorak arazilerde yetiştirilmesi için çalışma başlattı.


Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, yağından jet yakıtı üretilebilen ve ABD ile Avrupa'nın bazı bölgelerinde sınırlı sayıda yetişen ketencik bitkisinin Türkiye'de çorak arazilerde yetiştirilmesi için çalışma başlattı. Merkezin Enerji Tarımı Bölümü Başkanı Mustafa Acar, ketencik yağından jet yakıtı üretilmesi için dünyada önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini, bitkinin uçaklarda yakıt ham maddesi olarak kullanımı için yapılan testlerde başarılı sonuçlar alındığını söyledi. Ketencik bitkisinin Türkiye'de hiç yetişmediğini belirten Acar, “Enerji bitkileri içinde değerlendirilebilecek alternatif bitkilerden biri ketencik. Biz de bu bitki üzerinde çalışma yapmayı planladık. ABD Gen Bankası'ndan 45 çeşit ketencik bitkisi tohumu getirterek bunun üzerinde çalışmalarımıza başladık.” dedi.

Bitkinin, Türkiye'ye adapte olabileceğini ifade eden Acar, “Yetişme şartları bölgemizde mevcut. Biz de 45 çeşit materyalle üretime başladık. Bölgemize ve ülkemize uyum sağlayan 15 çeşitle bundan sonraki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 3 yıl sürecek proje kapsamında bitki ülkemize tamamen uyum sağladığı anlaşıldığında bu bitkinin özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan çorak arazilerde dikilip üretilmesini sağlayacağız” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.03.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Ketencik, jet yakıtı üretilecek
Link: Ketencik’den jet yakıtı üretilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız