Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bakanlıktan  

Bakanlıktan 'zehirli balık' açıklaması 

 
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, volkanik patlamanın yaşandığı 2010 yılında İzlanda'dan ithal edilen su ürünlerinin tümümüm gerekli muayenelere tabi tutulduğunu açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bugün bazı basın yayın organları ve internet medyasında “Zehirli Balık Skandalı” başlığıyla haberler yer aldığı hatırlatıldı. Volkanik patlamanın yaşandığı 2010 yılında İzlanda’dan ithal edilen su ürünlerinin her partisinin organoleptik muayeneye tabi tutulduğu, kimyasal ve mikrobiyolojik kontroller için numune alınarak laboratuvarlara gönderildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Yapılan kontroller sonucunda sadece “Canlı Taze Soğutulmuş ve Dondurulmuş Su Ürünleri İthalatına İlişkin Uygulama Talimatı”na uygun olan ürünlerin ülkeye girişine izin verilmiştir. Haberde iddia edilenin aksine İzlanda’da yaşanan volkanik patlamanın ardından Türkiye’nin balık ithalatında önemli artışlar yaşanmamıştır.

Türkiye’deki balık ve balık yağı ithalatı, iç piyasadaki üretime bağlı olarak yıldan yıla değişiklik göstermekte olup İzlanda’dan 2010 yılında bin 939 ton ve 2011 yılında ise 2 bin 199 ton su ürünleri ithalatı yapılmıştır. Volkanik patlamanın yaşandığı dönemde ve sonrasında Avrupa Birliği’nin söz konusu ürünlerin ithalatına yasaklama getiren bir düzenlemesi bulunmamaktadır. Ayrıca Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) 2010 yılında İzlanda’daki volkanik patlamayı takiben yayınladığı halk ve hayvan sağlığı için olası risklere dair raporunda, söz konusu kül yağmurunun halk ve hayvan sağlığı açısından dikkate alınabilecek bir risk teşkil etmediği belirtilmiştir."
(İHA)

Ekleme Tarihi
27.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: zehirli balık
Link: Bakanlıktan 'zehirli balık' açıklaması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız