Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Avrupalılar Türk zeytinyağı istiyor 

Avrupalılar Türk zeytinyağı istiyor, kota ihracata engel oluyor

 
 
İZMİR (CİHAN)- Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), İngilizlere Türk sofralık zeytinini sevdirdi.
 
İngiltere’yi sofralık zeytin ihracatında hedef pazar olarak seçen ZZTK, Londra’da 17-20 Mart 2013 arasında düzenlenen The International Food&Drink Event 2013’te Türk sofralık zeytinini tanıttı. ZZTK’nin standını ziyaret eden ithalatçılar, Türkiye’den zeytinyağı almak istediklerini ancak Avrupa Birliği (AB)’nin Türkiye’ye uyguladığı 100 tonluk kotanın buna engel olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin son yıllarda zeytin ağacı varlığını iki katına çıkararak 170 milyon adete ulaştığına dikkat çeken ZZTK Başkan Vekili Davut Er, bu sezon 201 bin ton olan zeytinyağı rekoltesinin de yakın gelecekte 650 bin tona ulaşmasının beklendiğini, bunun pazarlanması için en büyük tüketici konumundaki AB’nin kotayı yükseltmesi gerektiğini kaydetti. İtalya’nın en büyük zeytinyağı ihracatçılarından Colativa başta olmak üzere birçok Avrupalı firmanın, Türkiye’den zeytinyağı almak istediklerini fuar sırasında kendilerine ilettiğini aktaran Er, şöyle devam etti: “Bir tarafta bizden ürün almak isteyen ithalatçılar, diğer tarafta ise zeytinyağını ihraç etmek isteyen Türk ihracatçıları var. Aramızdaki kota engelinin kaldırılması için başta Ekonomi Bakanlığımız olmak üzere tüm yetkililerin yardım ve desteğini bekliyoruz. Kota sıkıntımızı, fuardan sonra Ekonomi Bakanlığı temsilcisi Hasan Kocasoy ve ticaret müşavirliğimizin yetkilisine ilettik.”

Londra’daki fuarda özellikle Türk yeşil zeytininin büyük beğeni kazandığını belirten Davut Er, “Türkiye’nin en fazla sofralık zeytin ihraç ettiği ülkeler listesinde altıncı sırada yer alan İngiltere’ye ihracatımızı arttırmak istiyoruz. Food&Drink Event 2013, bu anlamda önemli bir tanıtım fırsatı oldu.” dedi. ZZTK standına tüketiciler ve firmaların yoğun ilgi gösterdiğini de aktaran Er, sadece Avrupa ülkelerinden değil, Brezilya ve Çin’den gelen ithalatçıların Türk zeytin ve zeytinyağı alımı konusunda istekli olduğunu, Çin, Tayvan ve Hong Kong’da faaliyet gösteren Citysuper marketler zincirinin de yakından ilgilendiğini vurguladı. CİHAN

Ekleme Tarihi
28.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Avrupalılar Türk zeytinyağı istiyor
Link: Avrupalılar Türk zeytinyağı istiyor, kota ihracata engel oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız