Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Temmuz 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

- "ÜRETİCİ TÜKETİCİ ARASINDAKİ ARACI KALDIRILMALI" 
- TZOB GENEL BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR: 
- “ÜRETİCİ FİYATLARI YILLIK BAZDA BİTKİSEL, MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 3,58, CANLI HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLERDE YÜZDE 11,11 GERİLEDİ” 
- “TÜKETİCİ FİYATLARI YILLIK BAZDA TAZE MEYVE-SEBZEDE YÜZDE 13,92, DİĞER İŞLENMİŞ GIDADA YÜZDE 1,68, EKMEK VE TAHILLARDA YÜZDE 11,34, DİĞER İŞLENMİŞ GIDADA YÜZDE 7,14 ARTTI” 
- “ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ TÜKETİCİYE YANSIMIYOR. ÜRETİCİ TÜKETİCİ ARASINDAKİ ARACIYI KALDIRALIM, ZİNCİRİ KIRALIM” 
- “TARIMDA EKONOMİK ÖRGÜTLERİ DERHAL KURMAMIZ LAZIM”

 
 
ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici fiyatlarının yıllık bazda bitkisel, meyve ve sebze ürünlerinde yüzde 3.58, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 11,11 gerilediğini ama bunun tüketiciye yansımadığını bildirerek, “Üretici-tüketici arasındaki aracıyı kaldıralım, zinciri kıralım” dedi.
 
 
Bayraktar, yaptığı açıklamada, üreticinin ürününü bitkisel, meyve ve sebze ürünlerinde bir yıl öncesinin yüzde 3.58, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 11,11 daha düşük bir fiyatla elinde çıkarabildiğini, buna karşın tüketici fiyatlarının yıllık bazda taze meyve-sebzede yüzde 13.92, diğer işlenmiş gıdada yüzde 1.68, ekmek ve tahıllarda yüzde 11.34, diğer işlenmiş gıdada yüzde 7.14 arttığını belirtti.
Mart ayında üretici fiyatlarının yüzde 0,81 oranında yükseldiğini ve yıllık enflasyonun yüzde 2.30 olduğunu hatırlatan Bayraktar, bu dönemde imalat sanayisinin aylık fiyat artışları hızlanırken tarım fiyatlarında belirgin bir değişim gözlenmediğinin Merkez Bankası’nın Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri çalışmasında vurgulandığı bilgisini verdi. Üretici fiyatlarında bitkisel ürünler ile meyve ve sebze fiyatlarının Mart ayında yüzde 0.31 oranında artarken, canlı hayvan fiyatlarındaki düşüş eğiliminin azalarak da olsa devam ettiğini ve yüzde 0.51 olarak gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Tarımda üretici fiyatlarında yıllık bazda büyük düşüş var. Mart ayı itibarıyla yıllık olarak toplam tarımda yüzde 5.77, bitkisel, meyve ve sebze ürünlerinde yüzde 3.58, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 11.11 gerileme görülüyor.
Buna karşın tüketici fiyatlarında, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 8.10’a yükseldi. Mart ayında genel tüketici fiyatları yüzde 0,66 oranında artarken yıllık enflasyon yüzde 7.29’a çıktı. Bu gelişmelerde işlenmemiş gıda fiyatları temel belirleyici oldu.
Görünen o ki tarımda üretici fiyatlarındaki düşüş, tüketiciye yansımadı. Üreten değil, aracı kazandı. Aradaki zincir kırılmalıdır. Üreticinin aracısız tüketiciye ulaşması sağlanmalıdır. Aracı devreden çıkarılmalıdır. Bunlar yapılmazsa ne üretici emeğinin karşılığını alabilir ne de tüketici uygun fiyata ürün bulabilir. Buna acilen çözüm bulunmalıdır. Tarım ve gıdada fiyat istikrarı sağlanmalı, üretici emeğinin karşılığını almalı, tüketici de makul fiyata ürün bulabilmelidir. Tarımda ekonomik örgütleri derhal kurmamız lazım.”

Ekleme Tarihi
04.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Üretici Tüketici Arasındaki Aracı Kaldırılmalı
Link: Üretici Tüketici Arasındaki Aracı Kaldırılmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız