Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarımsal ilaçlama, arıların uçuş saatine göre ayarlansın


TEKİRDAĞ - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, tarımsal ilaçlamaların bal arılarının ölümüne neden olduğunu belirterek, ilaçlamaların arıların uçuş saatlerine göre ayarlanması önerisinde bulundu.


Oskay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel üretimde önemli rol oynayan bal arılarının, bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları nedeniyle telef olduğunu ifade etti.
Son yıllarda dünyada arı kolonilerinde endişe verici boyutlarda kayıplar yaşandığına dikkati çeken Oskay, şunları söyledi:

"Bitkisel üretimde zararlı böceklere karşı kullanılan tarım ilaçları, bal arısı kolonilerine büyük zarar veriyor. Trakya'da ayçiçeği ve kanola tarımında, ruhsatsız ve uygun olmayan zamanlarda kullanılan tarım ilaçları da bal arılarının ölmesine neden oluyor. Üreticiler ilaçlamaları arıların uçma saatleri dışında, yani akşam saatlerinde yapmalı. Ayrıca, bitkisel üretim yapan çiftçilere, bal arılarının tarım için önemi, eğitim çalışmalarıyla öğretilmeli. Ülkemize kaçak yollarla giren ruhsatsız tarım ilaçlarının kullanımının da engellenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır."

"Bölgede arıcılık önemli bir yere sahip"
 
Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada da bölgede yoğun olarak yapılan kanola ve ayçiçeği üretimi dolayısıyla, arıcılığın önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.


Sadece Tekirdağ'da 40 bin arı kovanı bulunduğunu ve il dışından yılda 160 bin kovan getirildiğini vurgulayan Ada, "Çiftçilerimizin bilinçsiz uygulamaları nedeniyle bal arısı kolonileri büyük zarar gördü. Özellikle geçen yıl, bazı kovanlarımız sönme noktasına geldi. Bazı kolonilerde ise mevcut koloni varlığının tamamına yakını telef oldu" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tarımsal ilaçlama, arıların uçuş saatine göre ayarlansın
Link: Tarımsal ilaçlama, arıların uçuş saatine göre ayarlansın




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız