Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Şehirleşme Tekirdağ 

Şehirleşme Tekirdağ'ın bağlarını yok etti


Tekirdağ'da şehirleşme üzüm bağı ve kiraz bahçelerinin kent dışına kaymasına neden oldu. Tarla ve bahçelerin yerini binaların alması nedeniyle üretimde de düşüşler yaşanıyor.


TEKİRDAĞ - Metropol kent İstanbul'a yakınlığı nedeniyle hızlı bir gelişim gösteren Tekirdağ'da şehirleşme üzüm bağı ve kiraz bahçelerinin kent dışına kaymasına neden oldu.

Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Hanifi Türkaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirleşme nedeniyle bağcılık ve kiraz üretiminin kent merkezinden köylere kaydığını söyledi.

Tarla ve bahçelerin yerini binaların alması nedeniyle üretimde de düşüşler yaşandığını ifade eden Türkaslan, "Tarım İl Müdürlüğü'nün destekleriyle yeni bağ ve bahçeler açılarak kiraz ve üzüm üretimi arttırmaya çalışıyoruz. Geçmişten günümüze birçok festivale adını veren kiraz, önceki yıllara göre azalma gösterdi. Tarım İl Müdürlüğü'nün destekleriyle 2002 yılından itibaren kiraz üretiminde ve verimde artışlar yaşanıyor. Kent merkezine yakın kısımlarda yapılaşmadan dolayı bağlardan vazgeçilmesi üretimi etkiledi" diye konuştu.

Kent tarihçisi ve araştırmacı - yazar Mehmet Serez ise, yarım asır önce küçük bir sahil kasabası görünümündeki Tekirdağ'ın ani gelişmesinin kentteki pek çok değişikliği beraberinde getirdiğini belirtti.

Türk, Ermeni, Rum ve Museviler bağcılık ile uğraşıyordu
 
Tekirdağ'da yaşayan Macar edebiyatçı Mikes Kelemen'in 1700'lü yıllarda Tekirdağ'ı anlattığı kitaplarında, kentteki bağlardan ve kiraz bahçelerinden bahsettiğini anlatan Serez, "Tekirdağ'da Türk, Ermeni, Rum ve Museviler bağcılık ile uğraşıyordu. Tekirdağ'ın bağları, Ermeniler'den, Rumlar'dan ve Museviler'den Türkler'e kaldı. Tekirdağ'da yaşayan Macar edebiyatçı Mikes Kelemen, Tekirdağ'dan bahsederken Macar Özgürlük Prensi Ferenç Rakoçzi'nin avlanmak için Naip'e, Işıklar'a ve Ormanlı mevkilerine gittiğini ve buralarda da çok miktarda bağların bulunduğundan bahsediyor. Şimdi, hiçbirinde ne bağ ne bahçe kaldı" diye konuştu.
 
 

Osmanlı askerlerinin üzüm bağlarına para bağladığı yer "Parabağlar"

Osmanlı askerlerinin sefere giderken üzüm topladığı bağların yerini de apartmanların aldığını bildiren Serez, "Osmanlı askerleri, savaşa giderlerken Tekirdağ'da bağların yanından geçiyor. Askerler, bağların yanından geçerken canları üzüm çekiyor. Fakat o üzüm bağları başkalarının olduğu için üzüm aldıktan sonra bağa mendil içinde para bağlıyorlar. Şehit olurlarsa borçlu gitmemek için bu yöntemi yapıyorlar. O bağları bozan kişiler bu şekilde eski paralara rastladı. O mevkinin adı uzun bir zaman Parabağlar olarak anıldı, şimdi bu bağların yerinde Parabağlar semti ve apartmanlar var" dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Şehirleşme Tekirdağ'ın bağlarını yok etti
Link: Şehirleşme Tekirdağ'ın bağlarını yok etti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız